Top 5 vežbi koje radite sa bebom

Na svet ste doneli malu bebu, porođaj je prošao, ali višak kilograma je ostao. Dobili ste odobrenje od strane lekara da možete da se vratite vežbanju. Nedostatak vremena ili prisustvo bebe nije više izgovor za vraćanje u top formu. Predlažemo vežbe koje možete raditi sa vašom bebom.

Vežba za trbušnjake

Lezite na leđa, a vašu bebu uzmite u ruke i podignite iznad grudi, dok noge držite pod pravim uglom. Ramena povlačite na gore u više kratkih intervala. Time ćete ojačati gornje trbušne mišiće, ali i ruke jer u njima držite sve vreme bebu, dok radite ovu vežbu.

Vežba za zadnjicu

Držite vašu bebu u naručju, zauzmite široki raskorak sa stopalima okrenutim ka spolja. Radite serije dubokih i plitkih čučnjeva. Kičma treba da vam bude prava, a kada ustajete stisnite zadnjicu koliko možete. Vežba ima i složeniju varijantu, a izvodi se tako što kada ustanete bebu podižete iznad glave, a čučanj završavate tako što sedate i ustajete sa stepera ili stolice. Ovom vežbom jačate cele noge i zadnjicu.

Izdržaj

Beba treba da leži, dok se vi oslanjate na laktove i prste, leđa ispravite, zategnite stomak i zadnjicu i zadržite taj položaj što duže. Gledajte da vam zadnjica ne bude previše iznad ili ispod, neka vam telo bude jedna ravna linija. Možete i meriti vreme tokom izvođenja, 3 serije po 60 sekundi. Ovom vežbom su angažovani svi mišići tela.

Vežba za ruke

Bebe vole kada ih podižete iznad glave, a ovo može biti dobra vežba za zatezanje mišića ruku. Veoma jednostavna i zabavna. Ovu vežbu možete raditi i ležeći na podu ili pilates lopti.

Vežba za noge

Držite bebu u naručju ili je stavite u maramu ili “kengura”. Skupite noge i neka vam to bude početni položaj. Zatim iskoračite tako da vam noge budu savijene pod pravim uglom, da osetite zatezanje mišića nogu. Radite prvo nekoliko puta iskorak jednom nogom, a zatim drugom.

Izgovora više nema, jer sada možete vežbati i sa bebom. Priznaćete da je u takvom društvu vežbanje uvek lakše i lepše.
A ukoliko više volite da vežbate u društvu pod nadzorom trenera http://www.mamarijum.com/fitness-mamas.html

Najbolje pesme za uspavljivanje beba

Upavanke za decu u nama bude emocije koje nas sećaju na detinjstvo. To su dečije pesme koje obično majke čitaju ili pevaju pred spavanje kako bi lakše uspavale bebu. Svaki narod ima svoje uspavanke, a u srpskom narodu je Vuk Stefanović Karadžić bio taj zahvaljujući kome su one ostale zabeležene.
Neki od nas se dobro sećaju ove uspavanke koja je jedno vreme bila veoma popularna zbog televizijskog programa “Laku noć deco”.
“I u sobi na belom jastuku,
i u šumi pokraj starog panja,
svi pod obraz ili šapu ili ruku,
došlo vreme da se lepo sanja.
Laku noć, laku noć, laku noć,
laku noć, laku noć, laku noć.”

Mnoge majke danas pred spavanje puštaju deci pesme za uspavljivanje preko YouTube platforme. Neke najpopularnije numere i pesmice za uspavljivanje beba jesu:

“Uspavanka za bebe 1 sat / Umirujuca muzika 60min”
“Moja mama divno priča – Kolibri”
“LEONTINA I IVANA – Spava Anđeo”
“♥ Songs To Put A Baby To Sleep Lyrics-Baby Lullaby Lullabies for Bedtime Fisher Price 2 HOURS♥”
“BABY MOZART Best of Mozart Baby Sleep and Bedtime Music by Baby Relax Channel”
“Tina Milivojevic – Uspavanke Za Bebe i Malu Decu – (Audio 2002)”
“Leontina – Sanjajte”
“Imam jednog medu plišanog – uspavanka za decu | Dečija Zona”
“Uspavljujuća muzika za bebe – Uspavanke”
“Uspavanka za bebe ♫♫♫ 3 SATA ♫♫♫ Lullaby”
“Uspavanka Moja mala sovica – Leonora Surian”
“Twinkle little star 1 sat Najljepsa uspavanka za djecu i bebe”
Pod ovim naslovima ih možete potražiti na YouTube-u, a možete i pevušiti neke od narodnih uspavanki.

SANAK ODE NA ULICU

Sanak ode na ulicu
Sanak ode na ulicu,
Vodi Jovu za ručicu;
Hodi, Jovo, u kolevku,
Da se siti naspavamo,
Da ujutro poranimo,
Majci vode donesemo,
Voda buć, Jova truć!

U jednom od prethodnih tekstova govorili smo o značaju muzike za bebe i decu, čak i dok su u stomaku (više informacija klikom na link). Zato ukoliko ne želite da pevate uspavanke uvek imate alternativu kao što je YouTube platforma. Rutina je veoma važna ukoliko želite da vaša beba lakše zaspi, a zašto ne biste uveli u te rutine priprema pred spavanje i uspavanke. Vaša beba će uživati, a i vama će prijati da se opustite nakon napornog dana i zaronite u bezbrižne snove.

10 najlepših citata o trudnoći

Ne zove se trudnoća bez razloga drugo stanje. Ona vam donosi novo značenje lepote. Devet meseci tokom kojih u vašem telu nastaje novi život, ogromna radost i veliko uzbuđenje. To su dani koje mnoge majke ne mogu da opišu rečima. To je osećaj koji morate doživeti, a ako već jeste onda dobro znate o čemu govorimo. Ipak, mi smo pronašli 10 najlepših citata koji opisuju drugo stanje. Ukoliko čekate da upoznate vašu bebu onda su ovo citati za vas.

  1. Trudnoća – stanje u kom si zaljubljen u dete koje još nisi upoznala.
  2. Ma koliko je moj dan bio loš, dovoljan je jedan pokret u stomaku da sve bude bolje.
  3. Sreća = prvi ultrazvuk u trudnoći.
  4. Nikada nećeš razumeti život, kao onda kada počne da nastaje u tebi.
  5. „Beba je nešto što nosiš u sebi devet meseci, u naručju tri godine, a u svom srcu do kraja života.“ Meri Mejson
  6. Rađanje nam daje osećaj stvaranja, gde je ljudski duh osnažen, to je čudo mudrosti.
  7. „Najvažnija stvar koju je naučila tokom godina jeste da ne postoji način da bude savršena majka i milion načina da bude dobra.“ Džil Čerčil
  8. „Bez obzira na to da li je vaša trudnoća pažljivo isplanirana, medicinski podstknuta ili se dogodila slučajno, jedna stvar je sigurna – vaš život više nikada neće biti isti.“ Ketrin Džon
  9. „Trudnoća izgleda kao da je smišljena da bi nas pripremila za život majke. Počinjete da se žrtvujete devet meseci pre rođenja deteta kako bi u trenutku kada se ono pojavi bili naviknuti da se zbog njega odričete.“ Bret Kielerop
  10. „Trudnoća je proces koji vas poziva da se predate neviđenim silama iza života.“ Džudi Ford

Prvi ultrazvuk, prvo pomeranje u stomak, prvi otkucaji srca… Rečima je teško opisati… Ovo su bili neki od najlepših citata o trudnoći, a ukoliko vi imate nešto da dodate slobodno nam napišite u komentaru.