Čarolija zvana Deda Mraz

U susret praznicima i čaroliji koja nas očekuje oko dočeka Nove godine, a zatim i Božića, posebno se raduju i ushićeni su oni koji imaju malu decu. Njihova euforija i radost prelazi na roditelje, bake, deke i sve one kojim su deca okružena pružajući nežnost i vraćajući veru u svo dobro ovog sveta. Oni tako željno iščekuju, postavljaju hiljadu pitanja, nestrpljivi su i usplahireni, a u svemu tome i uživaju. Nemoguće je pored njih ostati ravnodušan i imun na izjavljivanje ljubavi.
Svi smo mi, kao mali, verovali u Deda Mraza. Starog sedog čoveka koji živi na Severnom polu, sa dugačkom bradom, u crvenom prazničnom odelu koji donosi poklone svoj deci sveta. Njegova dobrota je neizmerna, glas dubok, a smeh oduvek dobro poznat. Deda Mrazovi pomoćnici, mali šareni patuljci neumorno rade kako bi se ispunila svaka dečija želja, a irvasi lete preko sveta kako bi se u svaki dimnjak spustio baš onaj poklon koji je bila najveća želja deteta. Različite kulture imaju razlićite priče o postanku Deda Mraza, ali poruka je svuda ista – čuda su stvarna ako verujete u njih.
Iako u svima nama budi pozitivna osećanja, Deda Mraz je samo bajka. Zbog ovoga postavlja se pitanje: Da li je uredu lagati decu o postojanju Deda Mraza?
Bajke postoje i sastavni su deo svakog dečijeg odrastanja. Crtani filmovi su, takođe, prepuni nerealnih dešavanja, jer dečija mašta je neverovatna i sve dok nisu dovoljno odrasli da shvate suočavanje sa realnošću, za njih je sve na ovom svetu moguće. Dobro dete koje na kraju godine dobija poklon od Deda Mraza naučiće da vrednuje i nagrađuje ispravne postupke.
Ipak, sa ovim stanovištem ne slažu se svi. Kako mogu sva deca biti dobra i zaslužiti poklone? Mnogi roditelji smatraju da laganjem svog deteta, pa čak i o Deda Mrazu, jednog dana mogu izgubiti njihovo poverenje i povrediti svoje dete. Ipak, psiholozi kažu drugačije. Deca se razvijaju kroz maštu i silno žele da veruju u postojanje Deda Mraza. Ona deca kojima se to uskrati od najranijeg detinjstva odrastu u skeptike i cinike. Budi im se negativan stav za vreme praznika i u svemu tome pronalazi se negativna energija. Nema razloga da kod svoje dece iz bilo kog razloga podstičete negativno razmišljanje, a pogotovo ne kod nečeg što je zaista lepo.
Dakle, pustite vaše dete da veruje dokle god želi. Verovanje u Deda Mraza pruža detetu osećaj sigurnosti. Dok je vaše dete još malo, sa dve, tri i četiri godine, njegova sreća biće najveća. Posle toga će doći period kada će samo krenuti logički da razmišlja i da vam na osnovu priče o Deda Mrazu samo postavlja pitanja i dolazi do odgovora. Ovo se obično dešava u period od pete do sedme godine. Kada se ovo desi pokušajte sa njim da razgovarate otvoreno na način da mu ne srušite odmah sve u šta je verovao. U vom trenutku pustite ga da razmišlja na glas postavljajući sva pitanja koja mu se vrzmaju u glavi, a možete mu i vi pomoći da postavi sva ta pitanja koja želi. Vi mu odgovorite onako kako zaista jeste sa pozitivnim stavom i na način na koji će vaše dete moći da shvati istinu. Tada mu nemojte reći da je sve laž, već da su svakom detetu Deda Mraz roditelji, jer ga vi volite najviše na svetu i želite da ga obradujete, te da ćete to uvek i činiti.
Pored toga sa detetom možete pisati pismo Deda Mrazu što će biti veoma dobro za razmišljanje o njegovim željama i šta mu je zaista potrebno. Ovde je dozvoljeno maštanje što će i odraslima dobro doći da se podsete kako je lepo biti dete. Crteži i kolači za Deda Mraza su divne stvari koje možete raditi zajedno i time razvijati detetov pozitivan duh i kreativnost. I ne zaboravite, deca su jako mudra. A baš takva i treba da budu.
Evo kako je jedan od pesnika za decu, Dragomir Đorđević, predstavio Deda Mraza očima deteta ????

DEDA-MRAZ

Godinama moj stric Laza
Izigrava Deda-Mraza
Mada bane iznenada
Izdaje ga lažna brada

Kapu mu je dao tata
Deda kaput od pre rata
Brkove mu strina stavi
Samo mu je stomak pravi

Ispod moje brade viri mašna
Na leđima džak od brašna
Visok snažan prav i krepak
Miriše na oho-lepak

Familija sva se sjati
Ponašanje moje prati
Naročito onu fazu
Kad prilazim Deda-Mrazu

Ja otkrića svoja skrivam
Pretvaram se da uživam
I ne skidam osmeh s lica —
Mnogo volim moga strica.

​Doček Nove Godine

Novogodišnji duh širi se nedeljama iza nas. Gradovi su okićeni, a sneg je obeleo naše puteve. Mnogi užurbanim koracima idu svojim domovima kako bi što vise vremena u ovoj prazničnoj atmosferi proveli sa svojom porodicom. Baš taj osećaj koji nose praznici, Nova godina i Božić, jedinstven je i nezamenjiv. Ovo je period darivanja i zahvaljivanja za sve što imamo kao i period kada najvise želimo i pokazujemo ljubav.
Ukoliko imate novorođenče za vas će ovaj doček biti nešto izuzetno. Ljubav koju ste osetili kada ste postali roditelj ne može da se meri ni sa čim na svetu. Iako vase dete neće znati šta se dešava i vi ćete generalno biti posvećeni detetu kao i bilo kog drugog dana, nije na odmet da okitite kuću, pokažete mu radost doma i celokupne atmosfere. Vase dete neće preskočiti noćne podoje ili buđenja zbog toga što je Nova godina, ali svi zajedno možete uživati u novogodišnjoj noći, te mu okititi krevetac ili staviti iznad šarene kuglice koje bi mu bile zanimljive za gledanje ili dodir.
Malo starija deca su već druga priča. Sa njima je radost novogodišnjih praznika nešto što vas same vraća u detinjstvo i budi razigrano i maštovito dete u vama. Zabava može da počne već prilikom kićenja jelke, kao i da se dese sve one stvari koje vi baš i niste planirali. Tu se mogu naći situacije da vaša deca hoce da stave ukrase samo u njihovoj visini ili da ih stave sve na jedno mesto, da probaju svaki od ukrasa kakvog je ukusa, ne daj Bože ako ih imate u obliku bombona ili lizalica ???? Da se zavuku ispod jelke ili na sva druga mesta koje niste ni sanjali da mogu da se zavuku, da pazite na svaki detalj koji ste stavili kako bi okitili svoj dom u duhu Nove godine. Ovo su sve divne i simpatične stvari koje treba da dozvolite svom detetu da radi jer time razvija maštu i kreativnost, a zabava nikad ne prestaje. Ukoliko je njima zabavno biće i vama. Možda shvatite da jelka mnogo bolje izgleda počupana ili sa svim ukrasima na jednom mestu.
Duvanje balona, đuskanje sa balonima, lupanje, pa još ako stavite i pirinač… Verovatno nećete hteti ni da ga jedete sledeće godine, koliko će vam doći glave ???? Ali ovo je svakako jedan vid zabave koji je vrlo pristupačan, a efektan. Isto tako, sa svojom decom, ukoliko imaju preko tri godine, možete da pravite čestitke raznih oblika i dimenzija, da crtate, sečete i lepite i da zajedničkim snagama ukrasite kuću ili pošaljete čestitku nekome ko vam je drag. Mogućnosti je million kod ovakvih stvari, a samo treba pustiti mašti na volju. Razne pahulje za prozore, ukrasi koji se stavljaju ispod jelke, pokloni, šarene kutije… Sve je to nešto što se jednostavno može napraviti, a svakako doprinosi razvoju dečije mašte i motorike kao i držanju cele porodice na okupu gde se grade harmonični odnosi. I na posletku, kada im vi date poklon, uzbuđeni više nego samo dete, gledate kako se više zainteresovalo za ukrasni papir ili kutiju, onda počnete i sami da se igrate, da ne bude sve zabadava ????. Šalu na stranu, radost isčekivanja Deda Mraza i otvaranje poklona je zaista neprocenjiv trenutak.
Vaš stan biće vaša žurka. Bilo da slavite sa prijateljima ili sami, možete ovaj dan da ispunite neke luckaste dečije želje ili ih iznenaditi. U svemu ovome ona će razumeti lepotu i radost darivanja što je u stvari i najvažnije kada se ljudi vole. Pružite svoje ruke široko i imajte vremena za zagrljaje jer ljubav je najvažnija stvar koja nas pokreće. Podarite svojoj deci i sebi velike osmehe i uživajte svaki dan zajedno. Srećnu Novu godinu i Božićne praznike iz sveg srca vam želi
Vaš Mamarijum.