I trimestar

nedelja 1.

Picture

Početak trudnoće računa se od prvog dana poslednje menstrucije, tako da, iako ste u prvoj nedelji, još uvek niste zaista trudni.​
Ovo je vreme, ukoliko još niste, da počnete da vodite zdrav život, da unosite hranu bogatu vitaminima, da počnete sa unosom folne kiseline kako biste smanjili rizik od defekta neuralne cevi. Povedite računa o unosu lekova na svoju ruku. Ukoliko je neophodno, obavestite svog
lekara da planirate trudnoću. Pravi je momenat da prestanete sa lošim navikama (cigarete, alkohol). Trudnoća traje ukupno 40 nedelja ili 280 dana.


nedelja 2.

U drugoj nedelji trudnoće još uvek niste trudni, ovo je vreme za ovulaciju. Ovulacija je oslobađanje jajne ćelije iz jajnika prskanjem folikula, i ovaj period se naziva fertilan period vašeg menstrualnog ciklusa tj. plodni dani. Svakog meseca, folikul sa jajnom ćelijom sazreva unutar jajnika. Jednom kad dostigne određenu veličinu, folikul otpušta jajnu ćeliju iz jajnika u jajovod i kroz jajovod putuje prema materici. Jajna ćelija živi od 12 do 24 h i to je period kada može doći do oplođenja. Životni vek spermatozoida je 72h što povećava broj potencijalnih dana za ostanak u drugom stanju.

Postoje žene koje osete ovulaciju, najčešće kao bol u stomaku sa jedne ili sa obe strane. Ukoliko je jedan od 250 miliona spermatozoida uspeo da dođe i oplodi jajnu ćeliju, trudni ste – čestitamo Vam.


nedelja 3.

U trećoj nedelji je došlo do oplodnje. Spermatozoid je prošao kroz membranu jajne ćelije i oplodio je. Oplođena jajna ćelija je mala loptica, blastocit, koja nekoliko dana putuje kroz jajovod do materice, gde se „prikači“ za zid materice. Ovo usađivanje blastocita u zid materice može da dovede do sitnog krvarenja, takozvanog implantacionog krvarenja, koji može biti jedan od prvih znakova trudnoće. Blastocit se sastoji iz spoljašnjeg sloja iz koga će nastati posteljica i iz unutrašnjeg sloja iz kog nastaje beba. Deo koji će se razvijati u posteljicu, počinje sa lučenjem hCG (human chorionic gonadotrophin).  Amnionska tečnost se forimira oko embriona. Placenta se neće razviti barem još nedelju dana. Prisustvo hCG je siguran znak da ste trudni.

Još je rano za test. Sačekajte još par nedelja, jer je tek došlo do oplodnje.


nedelja 4.

Ovo je nedelja kad možete primetiti izostanak menstruacije. Test možete uraditi na kraju ove nedelje, ali još uvek nije pouzdan. Ako je negativan, sačekajte još nedelju dana da ga uradite. Sledećih mesec i po dana je najznačajniji period za razvoj bebe. Vodite računa da se ne izlažete toksinima. Ukoliko još niste, prestanite da pušite, da unosite alkohol. Lekove ne uzimajte na svoju ruku, konsultujte se obavezno da vašom lekarom. Takođe u dogovoru sa lekarom počnite da uzimate vitamine i folnu kiselinu ukoliko još niste. Od simptoma možete ostetiti mučninu, umor, češće mokrenje, promenu raspoloženja.

​Beba je sad embrion i uskoro će se u potpunosti razviti svi organi.


nedelja 5.

Mama:
Sada već sa sigurnošću možete znati da ste trudni. Simptomi koji mogu da se jave u ovom periodu su jutarnja mučnina, umor, osetljivost grudi, učestalo mokrenje, gađenje na određenu vrstu hrane. Ukoliko uradite test za dokazivanje trudnoće sad, on će biti pozitivan. Što se jutarnje mučnine tiče, javlja se na početku trudnoće i najčešće prolazi krajem trećeg meseca, mada kod nekih trudnica mogu da traju celu trudnoću. Istraživanja pokazuju da nešto više od polovine trudnica oseća gađenje i povraća, što znači da manje od polovine to ne oseća.

Vaša Beba:
Organi Vaše bebe nastavljaju da se razvijaju. Posteljica i pupčanik koji donose bebi hranu počeli su da funkcionišu. U ovoj nedelji ćelije embriona se dele na tri sloja: ektoderm , mesoderm i endoderm. Iz ektoderma će se razviti neuralna cev, kao i bebina koža, kosa, znojne žlezde, zubi. Iz mezoderma se formira srce, bubrezi, polni organi, krvni sistem, kosti, mišići, hrskavica. Iz endoderma nastaju pluća, creva, štitna žlezda i pankreas.

Najznačajnije u ovoj nedelji je razvoj srca, koje kod nekih beba već počinje da kuca. Jako je važno znati da je svaka beba individua koja se razvija svojim tempom.


​nedelja 6.

​Mama:
Materica je još uvek uobičajene veličine, dok grudi počinju da se povećavaju i areole da postaju tamnije. Prisutni simptomi rane trudnoće koji se javljaju kod sve većeg broja trudnica (mučnina, povraćanje, umor, promena raspoloženja). Vodite računa da unosite dovoljno tečnosti ukoliko
povraćate. Ako nemate mučninu, možete početi da dobijate na težini. Uobičajeno je da se dobije 2 kg u prvom trimestru. Neke će dobiti i više, a s druge strane, one koje su imale problem sa mučninom imaju šanse da izgube kilograme do kraja prvog tromesečja. Lekove ne uzimajte na svoju ruku, ukoliko nešto pijete od lekova obavezno obavestite svog ginekologa. Ukoliko još niste, vreme je da zakažete prvi pregled i da uradite prve analize iz krvi.

Vaša beba:
Dužina bebe iznosi od 2 do 5 mm (rastojanje od vrha glave do kraja guze). U 6. nedelji će početi da kuca srce vaše bebe. Srce kuca od 100 do 160/min. Može da se desi da se otkucaji još uvek ne čuju. U ovoj nedelji formiraju se glava i mozak. Na glavi se naziru rupice iz kojih će se razviti uši, kao i začetak očiju. Razvijaju se creva, a formira hipofiza kao i ostatak mozga, mišića i kostiju.


​nedelja 7.

Mama:
Simptomi trudnoće se pojačavaju. Mučnina, iako se naziva jutarnja, javlja se u bilo koje doba dana. Kod većine trudnica nestaje do 14.nedelje. Uzimajte češće i manje obroke. Normalno je da se i ukus promeni, i da se javi metalni ukus, koji takođe iščezava sa mučninom. Materica se udvostručila od početka trudnoće i vrši pritisak na bešiku. S Druge strane, bubrezi intenzivnije rade i povećan je protok krvi. Sve to zajedno dovodi do češćeg mokrenja. Grudi su povećane, osetljive i napete, areole sve tamnije. Ako još uvek niste bili kod svog ginekologa, zakažite pregled.

Vaša beba:
Beba je dugačka oko 10 mm.
Glava je mnogo veća od tela, razvija se mozak i leva i desna hemisfera. Bebine crte lica postaju izraženije. Oči se formiraju i imaju mrežnjaču.
Srce ima levu i desnu komoru. Beba je i dalje embrion, ali počinje da liči na ljudsko biće. Rep, koji je produžetak repne kosti će potpuno nestati u roku od nekoliko nedelja. Razvijaju se šake i stopala. Formiraju se creva, jetra skuplja crvena krvna zrnca. Pupčana vrpca prenosi kiseonik i hranljive materije.


​nedelja 8.

Mama:
U osmoj nedelji simptomi trudnoće se nastavljaju. Možete i dalje osećati umor i pospanost, zbog hormonskih promena. Mučnina i povraćanje su dalje prisutni. Usled rasta materice, koja je sada veličine grejpfruta, možete osećati zatezanje, blage grčeve koji ne škode plodu. Međutim, ukoliko su grčevi uporni, jaki ili praćeni bilo kakvim krvarenjem – obavezno se javiti lekaru.
Primetićete promene na grudima, u vidu povećane osetljivosti i uvećanja. Bradavice postaju tamnije. Ukoliko Vam je ovo prva trudnoća, još uvek se ne primećuje da ste trudni. U sledećim trudnoćama se u ovom periodu već može primetit zbog oslabljenih mišića i ligamenata.

Vaša beba:
Beba se brzo razvija, u ovoj nedelji rep iščezava. Dužina je između 14 i 20 mm, težine oko 3 g. Mozak se razvija, nastaju nervne ćelije koje se međusobno povezuju i prave nervne puteve. Vidi se kičmena moždina, počinju da se razvijaju i pršljenovi i rebra.
Srce, mozak, bubrezi, jetra i creva su u ovoj nedelji več forimirani. Počinje da se forimira vrh nosa i pluća iako pluća još dugo neće dostići zrelost.
Počinje da se formira i lice, oči, uši, kapci pokrivaju oči.
Noge i ruke se izdužuju i naziru se prstići.


​​nedelja 9.

Mama:
Iako su u devetoj nedelji simptomi izraženi i osećate se kao trudnica i dalje ne izgledate tako. Moguće da tek osetite zatezanje garderobe.
Ne bi trebalo da ste ugojili više od kilograma. Otprilike za 500 kcal unosite više u odnosu na period pre trudnoće. Uzimajte manje i češće obroke bogate vitaminima i mineralima. Zbog povećanog nivoa progesterone, javljaju se nagle promene raspoloženja i sve te emocije su potpuno normalne. Takođe, progesteron dovodi do osećaja umora. Od simptoma može da Vam se javi nadutost, gasovi i podrigivanje. Opustite se i znajte da je sve to normalno i takođe prouzrokovano progesteronom.

Vaša beba:
Dugačka je oko 25 mm, gledano od temena do kraja guze, a teška oko 5 g. Posteljica je preuzela ulogu i proizvodi hormone. Delovi tela su formirani. Beba poprima obrise ljudskog bića, oči su formirane ali su kapci zatvoreni. Ima i ušne školjke, nozdrve i nastaju zubići. Počinju da se forimiraju kosti. Polni organi se vide, ali još ne može da se prepozna koji je pol u pitanju. Beba se sada pokreće, slobodno pliva ali još uvek ne osetite. Na UZ se jasno mogu videti njeni prvi pokreti. Srce je podeljeno na 4 komore.


​​​nedelja 10.

Mama:
I dalje nema značajnih promena kada je izgled u pitanju. Još uvek najverovatnije možete da nosite staru garderobu ukoliko niste dobili više na težini. Redovno kontrolišite svoju težinu i vodite računa o ishrani. Uzimajte što više tečnosti. U prvom trimestru ne bi trebalo da dobijete više od 2 kg.
Pored mučnine, povraćanja, umora, javljaju se i promene raspoloženja, razdražljivost. Zbog visokog nivoa beta HCG a imate mučnine, a s obzirom da se taj nivo opada oko 13.nedelje možete da očekujete i prestanak ovog simptoma. Između 11.i 14.nedelje radi se prvi expertski UZ, što ćete se dogovoriti sa Vašim ginekologom. Takođe je vreme da razmislite i o neinvazivnim testovima.  LINK

Vaša beba:
Beba je dugačka oko 35 mm i oko 5g je teška. Vaša beba ima skoro sve organe, završava se faza embriona i počinje fetalni period, kada beba
prolazi period brzog rast. Posle ovog perioda beba je u manjoj meri u opasnosti od malformacija. Posle pregleda ove nedelje, možete malo da se opustite, ali izloženost toksinima tokom cele trudnoće može biti štetna za plod. Beba pliva u materici, još uvek ima dovoljno mesta, a pri tom još uvek ne osećate pokrete. Vitalni organi počinju da funkcionišu (bubrezim creva, mozak, jetra) i razvijaju se dalje. Mozak se brzo razvija, glava čini polovinu bebinog tela. Uočavaju se nokti na rukama i nogama i počinju da rastu dlačice.

​​​nedelja 11.

Mama:
Uskoro će proći jutarnje mučnine i povraćanje kod većine trudnica. Dobićete više energije i moći ćete više da uživate u trudnoći. Zbog usporene probave moguće da ćete imati problem sa zatvorom i kod nekuh trudnica javiće se gorušica. Posavetujte se sa lekarom šta bi bilo najbolje uzimati od hrane kao biste podstakli peristaltiku i smanjili gorušicu. Do ovog perioda bi trebalo da ste dobili 1kg. Apetit će početi da se vraća i dobijaćete po 500 g nedeljno. Možete primetiti da Vam kosa i nokti rastu brže. Mnoge žene u trudnoći imaju problem sa hemoroidima i
proširenim venama. Ovo je period za prvi ekpertski ultrazvuk, gde će lekar videti sve vidljive delove tela, debljinu nuhalnog nabora i u kombinaciji sa godinama i rezultatima Double testa dobiće se informacija o mogućim rizicima. Konsultujte se sa Vašim lekarom o neivazivnim testovima LINK

Vaša beba:
Vaša beba više nije embrion, nego fetus i kreće period intenzivnog rasta. Dugačak je oko 50 mm, a težak oko 8 gr. Beba u ovoj nedelji završava razvoj svih glavnih organa. Mozak, jetra, pluća, bubrezi i creva već su formirani i počinju da funkcionišu. Završava se i razvoj spoljašnjeg polnog organa. Glava još uvek čini polovinu tela. Ruke počinju da se skupljaju u pesnicu. Kosti jačaju. Vaša beba sad ima puno prostora i pliva, udara, proteže se, samo Vi to još ne osetite. Može da zeva, sisa, štuca usled formiranja dijafragme.

​​​nedelja 12.

Mama:
Stigli ste do poslednje nedelje prvog trimestra, ulazite polako u drugi kada ćete moći najviše da uživate u trudnoći. Simptomi s početka trudnoće kao što su mučnina, povraćanje, umor se kod većine trudnica smanjuju ili potpuno iščezavaju. U 12. nedelji Vaša materica je porasla (oko 10cm), izlazi polako iz male karlice, zbog čega je i manji pritisak na bešiku i odlasci u toalet. U ovoj nedelji počećete da primećujete promene na koži. Može da počne da se pojavljuje tamna linija duž stomaka Linea negra (najčešće se pojavljuje tokom drugog trimestra). Posle par nedelja od porođaja će izbledeti. Areole će potamneti. Posteljica proizvodi hormon progesteron, koji zbog opuštanja nerva između jednjaka i želuca dovodi do pojave gorušice. Kod nekih trudnica ovaj problem se javlja kasnije, kada je veća materica i pritiska stomak. Ono što još može da Vam zadaje problem su bolovi u leđima i grčevi u nogama. Ovo je period kad uz odobrenje lekara moežete početi da vežbate. Joga u trudnoći

Vaša beba:
Na kraju prvog trimestra, Vaša beba ima sve organe i potpuno je forimirana i do rođenja će samo da raste i sazreva. Sada je dužina bebe od temena do kraja kičme oko 65 mm, a težina je 15 g. Lice je takođe potpuno formirano, oči su se pomerile na prednji deo glave, uši su zauzele pravo mesto, usta prave pokrete sisanja. Prstići na rukama i nogama su sad razdvojeni. Kosa i nokti rastu. U 12.nedelji počinje razvoj refleksa. Nervne ćelije se razmnožavaju. Beba počinje da guta plodovu vodu, bubrezi stvaraju i izlučuju urin. Uskoro ćete saznati da li čekate dečaka ili devojčicu.

​​​nedelja 13.

Mama:
Možete da se opustite i da uživate. Prošao je najrizičniji period i ulazite u drugi trimester kada ćete početi bolje da se osećate. Polako se vraća snaga. Drugo tromesečje je period u kom ćete imati prilike najviše da uživate. Većina neugodnih simptoma je prošla. Materica je izašla iz
karlice i smanjio se pritisak na bešiku. Zbog rasta materice i istezanja ligamenata možete osetiti blage senzacije u donjem delu stomaka. Ukoliko se bolovi pojačavaju ili se javi krvarenje obavezno se javite Vašem lekaru. Grudi su uvećane i osetljive i već sad mogu da prave kolostrum (prva bebina hrana za prve dane po rođenju) Areole su tamnije i vene na grudima vidljivije. Ispupčenje koja mogu da se jave oko areola su žlezde koje se razvijaju tokom trudnoće. U drugom trimestru, zbog veće prokrvljenosti kako kroz telo tako kroz genitalije, vraća se libido.

Vaša beba:
Vaša beba je u ovom momentu dugačka oko 75 mm, a teška oko 30 gr. Glava je još uvek veća u odnosu na telo, ali počinje da je sustiže. Lice nastavlja da se oblikuje, oči se približavaju, uši se pomeraju na uobičajena mesta, oblikuju se nos i obrazi. Lice sve više liči na pravo lice bebe. Koža je još uvek prozirna i kroz nju se vide vene i organi. Pomera ruke i prstiće, ima još dovoljno mesta da pliva. Vaša beba već može da
sisa palac, da se mršti, da se smeje.

II TRIMESTAR
III TRIMESTAR

nedelja 14.
nedelja 15.
nedelja 16.
nedelja 17.
nedelja 18.
nedelja 19.
nedelja 20.
nedelja 21.
nedelja 22.
nedelja 23.
nedelja 24.
nedelja 25.
nedelja 26.
nedelja 27.
nedelja 28.
nedelja 29.
nedelja 30.
nedelja 31.
nedelja 32.
nedelja 33.
nedelja 34.
nedelja 35.
nedelja 36.
nedelja 37.
nedelja 38.
nedelja 39.
nedelja 40.