II trimestar

​​​nedelja 14.

Picture

Mama:
Ušli ste u drugi trimestar i simptomima rane trudnoće kod najvećeg broja trudnica je došao kraj.
Nema više mučnine, povraćanja, umora, vraća Vam se energija. Sad je pravo vreme ako niste do
sad počeli sa vežbanjem, da se konsultujete sa Vašim lekarom i krenete.  
Joga za trudnice

Osećaćete se lepše i bićete spremnije za porođaj. Možete primetiti u ovom periodu i pojavu zatvora. Često se javlja i može dovesti do pojave
hemoroida ili ih pogoršati u trudnoći. Važno je da unosite vlaknastu hranu, da pijete dovoljno tečnosti, šetate se koliko je moguće.
Do ovo perioda trebalo bi da ste se ugojili 2 kg.

Vaša beba:
Vaša beba se izdužuje, sad je oko 90 mm , težina između 30 i 60 gr. Telo sad raste brže od glave, vrat je dobro razvijen. Ruke dostižu dužinu koja je srazmerna ostatku tela. Otkucaji srca su dvostruko brži nego kod odraslih, oko 160/min. Oči se još razvijaju, nastavljaju da se približavaju na mesto gde će i ostati. Vaša beba sad zna da pomera oči, da se mršti. Beba pliva u plodovoj vodi, koja se na svaka tri sata iznova stvara. Plodova voda ispunjava disajne puteve. Sada već može da se vidi bebin pol, ali još uvek ne sa sigurnošću. Bebinu kožu prekrivaju lanugo dlačice, koje imaju zaštitnu ulogu. Ove nedelje refleksi nastavljaju da se razvijaju. Beba se hrani direktno iz placente.


​​​nedelja 15.

Mama:
U ovoj nedelji ćete se osećati bolje nego tokom prvog trimestra. Više nema mučnine, povraćanja i osećaja slabosti. Pošto se vraća i apetit, trebalo bi biti umeren u hrani (nema potrebe da jedete više zato što ste trudni). Stomak u ovoj nedelji se jasno vidi što je posledica i činjenice da ste do sada dobili najmanje 2 kg telesne mase. Zbog toga što je imunitet u trudnoći delimično umanjen, potrebno je povesti računa o dovoljnom
unosu vitamina i dijetetskih suplemenata, kao i kvalitetnom i dovoljnom odmoru (snu). U 15. nedelji trudnoće može da se javi „trudnički rinitis“, a posledica je hormonskog uticaja koji dovodi do povećnog protoka krvi kroz sluznicu pa se javlja curenje iz nosa. Takođe, usled povećanog protoka krvi i širenja krvnih sudova u nosu, može se javiti i krvarenje iz nosa. Ukoliko se desi da Vam je vaginalni sekret, čije se lučenje povećava, poprimio boju i miris koji nisu uobičajeni, potražite savet ginekologa.

Vaša beba:
Dužina bebe od temena glavice do karlice je 10-12 cm dok je težina oko 70 grama. Zbog intenzivnog razvoja bebinih kostiju, ova nedelja mora biti praćena dovoljnim unosom kalcijuma (mleko, mlečni proizvodi). Bebino lice počinje da dobija ljudski izgled. Primećuje se rast obrva, trepavica i kosice, a bebina koža postaje tanka i prozirna. Istovremeno, na koži bebe se uočavaju fine, tanke dlake (lanugo malje). Lanugo dlačice će biti prisutne do 8. meseca trudnoće, kada počinje njihovo i potpuno nestaju ubrzo nakon rođenja. Nožice su duže od ruku. U ovoj nedelji se nastavlja razvoj pluća bebe i počinje da se razvija čulo ukusa. Bez obzira što su kapci očiju zatvoreni, beba sada može da primeti svetlost. Ovo je
nedelja u kojoj se kod velikog broja trudnica može utvrditi i pol deteta. Da li će se to desiti, pre svega zavisi od od jasnoće slike na ultrazvuku i od položaja bebe.


​​​nedelja 16.

Mama:
Do sada ste se ugojile između 2.5 do 4 kilograma. Koliko će trudnica dobiti kilograma, indvidualna je pojava. Tokom 16. nedelje ne bi trebalo da više osećate mučninu ili umor. U velikom broju slučajeva ovo je period kada se osećate prilično dobro, imate energije, a u odnosu sa drugima ste prijatni i prosto „sijate“. Zbog uticaja hormona u trudnoći, Vaša koža izgleda ružičastije nego inače, a nokti i kosa Vam prosto bujaju. Ovo će prestati nakon završetka trudnoće. U ovoj nedelji se nastavlja rast materice, čiji je vrh na pola puta između stidne kosti i pupka.
Takođe, zbog izduživanja ligamenata, može biti prisutan i bol u donjem delu stomaka. Grudi su otečene i osetljive, pa je neophodno da nosite brushalter, koji ne sme da pritiska, već da pridržava grudi.
Ukoliko Vam ovo nije prva trudnoća, moguće je da čete osetiti bebine pokrete (mada većina žena ne oseća pomeranja sve do 18. nedelje). Pokretanje bebe trudnice opisuju kao osećaj blagog golicanja u stomaku ili migoljenja, koji bi iz nedelje u nedelju trebalo da postaje sve jači i češći. Međutim, kod žena sa prvom trudnoćom, ovaj osećaj može da se javi tek oko 20. nedelje. Kao i tokom prethodne nedelje, pojačan vaginalni sekret je normalna pojava i u ovoj nedelji. Normalan vaginalni sekret je bez mirisa ili je vrlo blagog mirisa, providan do beličast. U slučaju da je izmenjenog mirisa ili boje, javite se Vašem ginekologu. Tokom ove nedelje, ženama je obično povećan libido. 

Vaša beba:
U ovoj nedelji, već je sasvim izvesno kog je pola Vaša beba. Osim toga, na ultrazvuku se vidi i kako Vaša beba trepće. Već tokom prošle nedelje, bebine noge su postale duže od ruku i beba ih često pomera i u plodovoj vodi se slobodno kreće, vrti, šutira, čega Vi još uvek niste svesni. Takođe, beba sada može da glavu drži malo ravnije nego ranije. Okice bebe zauzimjau mesto na kome će ostati. Počinje i rast noktiju na nožnim prstićima. Mokrenje bebe se vrši u u amnionsku tečnost i to na svakih 40-45 minuta. U ovoj nedelji, po prvi put od početka trudnoće, bebino telo je duže od glavice, a napredovanjem trudnoće odnos glave i tela će postajati sve proporcionalnij. Na koži ručica se formiraju linije – otisci. Ovo je priod kada se na na nervima bebe stvara “mijelin”, koji ubrzava prenose impulsa kroz nervni sistem. Istovremeno, cirkulacija bebe postaje
funkcionalnija, a istovremeno se dešava rast i zadebljanje pupčane vrpce. Srce bebe u ovoj nedelji pumpa 25 litara krvi dnevno.

U ovoj nedelji, računajući od temena glavice do karlice beba je dugačka oko 12 cm , a teška je od 80 do 120 grama.


​​​nedelja 17.

Mama:
Hormonski uticaji na Vaše rapoloženje i fizičku kondiciju su smanjeni, pa bi trebalo da se svakim danom osećate sve bolje i da imate sve više energije. Zbog toga što Vaš kardiovaskularni sistem sada sporije reaguje na Vaše promene položaja, možete osetiti da Vam se vrti u glavi kada ustanete iz ležećeg ili sedećeg položaja. Imajući ovo na umu, pazite se od padova. Preporuka je da nosite niske potpetice, a dok vozite auto obavezno stavite pojas i to tako da donji deo pojasa stavite preko kuka, a ispod stomaka, a gornji deo pojasa između grudi. Zbog sklonosti ka oticanju (zadržavanje tečnosti), u ovom delu trudnoće, javljaju se problemi sa otokom, kao i bolovima i ukočenošću prstiju i zglobova. Sve ove tegobe će se same povući neposredno nakon porođaja. U ovoj nedelji vaginalni sekret je mlečne boje, pa se preporučuje nošenje dnevnih uložaka (nošenje tampona se ne preporučuje u trudnoći). U slučaju da sekretu primetite tragove krvi ili obilnije krvarenje, potrebno je da se odmah obratite ginekologu.

Vaša beba:
Beba je dugačka 12 cm, a teška oko 140 grama. U narednih par nedelja dešava se intenzivan rast bebe, a ona će i udvostručiti  svoju težinu. U 17. nedelji, Vaša beba je u stanju da čuje zvuk pa oseća otkucaje Vašeg srca. Osim toga, beba čuje i glasove iz okruženja pa joj se roditelji češće obraćaju, pevaju, puštaju lepu i umirujuću muziku. Bebine oči su sada upravljene sasvim napred. Kod dečaka, počinje razvoj prostate. Uz rast
kostiju, razvijaju se i jagodice na prstima. Sada se dešava i proces okoštavanja kojim se meke hrskavice pretvaraju u kosti. Pupčana vrpca je sada deblja i čvršća, a počinju da se razvijaju i znojne žlezde. Okice bebe su i dalje zatvorene, ali je rast obrva i trepavica intenzivan, te one postaju gušće.
Na ultrazvuku je vidljivo dizanje i spuštanje grudi bebe čime ona vežba disanje. U ovoj nedelji, beba može da oseti dodire po stomaku. Oni mu pomažu da se oseća bezbedno i zaštićeno unutar materice. U nedeljama kasnije, u slučaju pomeranja i uznemirenosti bebe, Vaše maženje stomaka će je smirivati.


​​​nedelja 18.

Mama:
Vaša materica je toliko velika da se to više ne može sakriti. Svojom gornjom ivicom ona dopire do oko dva do tri prsta ispod pupka. Normalno je da Vas još uvek muči zatvor, ali je isto tako normalno da se potreba za mokrenjem smanjuje (materica se podigla pa više ne pritiska bešiku). 
Do 18. nedelje ne bi trebalo da ste dobili više od šest kilograma telesne mase. Pokreti bebe su sve češći i intenzivniji. Ukoliko se radi o prvoj trudnoći, bebini pokreti ne moraju obavezno biti prisutni u 18. nedelji (pokreti bebe se mogu javiti tek u 20. nedelji, pa čak i nešto kasnije).
Na licu tamnoputih žena, moguća je pojava tamnih mrlja koje mogu biti u obliku leptira. To je tzv. “maska trudnoće”,  a posledica je delovanja hormona. Kod drugih trudnica, opet pod dejstvom hormona koji izazivaju širenje kapilara, može se javiti izrazito crvenilo lica. Kao i tokom prethodne nedelje, peporučuje se da ležite na boku. Osnovni razlog tome je što položaj na leđima omogućava da materica pritiska glavnu venu, što može dovesti do smanjenog dotoka krvi u srce. Da biste se udobnije namestili, postavite jastuk iza vas ili ispod kuka. U ovoj nedelji se može javiti i zaboravnost. Prisutna rasejanost u ovom periodu trudnoće se često u žargonu naziva ''trudnički mozak''. Ova pojava normalna tokom celog drugog i trećeg trimestra. Međutim, svesni prisustva rasejanosti, i trudnica i partner bi trebalo da se ponašaju u
skladu sa tom pojavom (zapisivanje obaveza, proveravanje urađenog itd).
Ovo je pravo vreme za započinjanje adekvatnih psiho-fizičkih priprema za Vaš bezbedan porođaj. 
Akademija za trudnice

Vaša beba:
Dužina bebe u 18. nedelji je oko 14 cm, a težina oko 200 grama. U ovoj nedelji, beba dobija masno tkivo ispod kože, a veličina bebe i posteljice su otprilike iste. Na ultrazvuku se jasno uočava kako se beba hrani gutajući plodovu vodu. Kod ženskih beba formira se materica.
U ovom periodu se završava okoštavanje sitnih koščica unutrašnjeg uha, kao i onog dela mozga gde se primaju i obrađuju zvučni signali. Ovo bi trebalo iskoristiti da se bebi što više čita, priča, peva ili pušta opuštajuća muzika. Nastavlja se razvoj mijelina, a ovaj proces će se nastaviti i
nakon rođenja bebe, sve do prve godine. Sada počinje i stvaranje antitela, čime započinje formiranje bebinog imunog sistema. U ovoj nedelji jasno se mogu otkriti potencijalne anomalije na srcu bebe. U najvećem broju slučajeve, ukoliko se i otkriju, ove promene na srcu se povlače nakon rođenja.
Budući da su bebine genitalije formirane, sada ne bi trebalo da postoje dileme oko pola bebe. Nastavlja se i razvoj pluća, a dušnik bebe se razgranava u dva glavna bronha.


​​​nedelja 19.

Mama:
U ovoj nedelji, osim dobijanja na telesnoj masi, može se javiti svrab kože, koja postaje suva i peruta se. Zbog toga je Vašoj koži potrebna nega nanošenjem neutralnih krema. Možete osetiti i bol u jednom delu (tački) stomaka, a što je posledica istezanja tetiva koje drže matericu, ali se
istežu. U slučaju da osetite bol koji se prostire preko celog stomaka i ne prestaje ili da se stomak steže povremeno ili je sve vreme tvrd, obavezno se obratite Vašem ginekologu. Vaš pupak je ispupčen, a na koži stomaka možete uočiti izražene vene. Zbog hormonalnog uticaja, može doći do pojave pega na koži, a ožiljci, bradavice, predeo ispod pazuha, unutrašnja strana bedra i stidnica mogu da potamne. Isto tako, zbog povećane pigmentacije može Vam se pojaviti „maska trudnoće“ – tamne fleke na gornjoj usni, obrazima i čelu. Sve ove promene bi trebalo da se povuku ubrzo nakon porođaja. Izlaganje suncu može pojačati ove pigmentacije na koži, pa se trudite da izbegavate duži boravak na suncu bez zaštite. Kao i tokom prethodnih nedelja, i sada je prisutna vrtoglavica pa možete biti nestabilni na nogama. Vaš centar gravitacije se menja. Zbog uvećanog stomaka i dobijanja na težini, moguća je i pojava bolova u leđima. Ukoliko još niste počeli da vežbate, razmislite o jogi za trudnice.
Joga za trudnice 

Ravna obuća će Vam biti neudobna koliko i ona na štiklu i neće prijati vašim leđima, te se preporučuje obuća sa nižom ortopedskom petom.
Radi prevencije grčeva u nogama koji mogu nastati zbog povećanja težine materice, njenog pritiska na vene ili zbog deficita magenzijuma u organizmu, preporučuje se unošenje velikih koliniča magnezijuma u ovom delu trudnoće.

Vaša beba:
Dužina bebe je oko 15 cm, a težina oko 230 do 240 grama. U ovoj nedelji, usporava se rast bebe u dužinu, ali beba dobija na težini ubrzanim tempom. Od ove nedelje se merenje bebe vrši od glave do pete, a ne od temena glavice do karlice, kao do sada. Sazrevanje organa bebe se nastavlja. Kod devojčica, u jajnicima se već nalaze primitivne jajne ćelije. Razvijeni su mlečni zubi. Zajedno sa lanugo maljama, na bebinoj koži se uočava prisustvo i“verniks kazeoza”. To je bela sirasta smesa koja štiti kožu bebe od nadržaja i infekcije, a omogućava i lakši prolaz bebe kroz porođajni kanal prilikom porođaja. Čula bebe se intenzivno razvijaju. Mozak bebe se intenzivno diferencira za razvoj mirisa, ukusa, sluha, vida i dodira. Odnos ruku i nogu je u srazmeri u odnosu na telo. Sada se formira se i otisak prsta bebe (ostaće jedinstveni otisak na svetu).


​​​nedelja 20.

Mama:
Moguće je da ćete u ovoj nedelji osetiti nelagodnost u predelu pupka. Razlog tome je rast materice. Vrh materice je u nivou pupka, a ona će se nedeljno uvećavati za jedan centimetar. Njenim rastom raste i pritisak na želudac, bubrege i pluća što može da izazove lošije varenje, često mokrenje i nedostatak vazduha. Posle obilnog obroka možete da osećate „težinu“ u stomaku i to je razlog više da jedete manje a češće. Ovaj savet može biti koristna i radi prevencije gorušice, koja se sada normalno javlja. U slučaju uporne pojave gorušice i pojačanog lučenja kiseline, posavetujte se sa Vašim ginekologom o uzimanju nekog preparat radi ublažavanja ove vrste tegoba. Sada možete osetiti i pripremne kontrakcije. One će se sa odmicanjem Vaše trudnoće javljati sve češće. One pripremaju telo na porođaj i uglavnom su bezbolne. U ovoj nedelji, čak i one žene koje su u prvoj trudnoći bi trebalo da osete prve pokrete ploda. Te osećaje u stomaku, one opisuju kao blage treptaje ili nežne nadražaje. Ovo je vreme za Vašu drugu posetu ginekologu u cilju obavljanja drugog ultrazvučnog pregleda. Potrebno je da u narednom periodu obezbedite dovoljan unos gvožđa – minerala koji se koristi za stvaranje hemoglobina (prevencija anemije). Kao rezultat hormonskih uticaja i istezanja kože, česta pojava tokom trudnoće je i abdominalni svrab. Savetuje se upotreba specijalnih krema za smanjenje iritacije kože.
Ovo je pravo vreme za započinjanje adekvatnih psiho-fizičkih priprema za Vaš bezbedan porođaj.
Akademija za trudnice

Vaša beba:
Merenjem bebe od glave do pete, njena dužina je oko 25 cm, a težina oko 300 grama. Bebina glava nastavlja sa rastom i sada ona postaje još proporcionalnija u odnosu na ostatak tela. U ovom periodu počinje ubrzan razvoj mozga, koji će trajati sve do pete godine života Vašeg
deteta. Vaša beba u ovom periodu pola vremena provede u budnom stanju, a pola vremena provede u spavanju. Kada je budna, beba sa često pomera, ali zato što ovi pokreti nisu suviše jaki i česti, Vi ne osetite baš svaki pokret. Ukoliko stavite ruku na stomak i umirite se, osetićete
bebine pokrete. Sirasti maz prijanja čvrsto za nabore na bebinoj koži i za lanugo malje. Od ove nedelje, beba guta više plodove vode, što je dobro za njen probavni trakt. U bebinim crevima se stvara i mekonijum. To je crna, lepljiva  materija koja je najčešće vidljiva u prvoj peleni (neke bebe izbace prvi izmet u stomaku ili tokom porođaja).Kod beba ženskog pola, formirana je materica i grlić materice. Kod dečaka, genitalije su sada uočljive, ali ih beba može kriti tokom ultrazvučnog pregleda. U 20. nedelji se uočavaju i pupoljci mlečnih zuba ispod desni. Biće vidljivi tek šest do osam meseci po rođenju.


​​​nedelja 21.

Mama:
Osećate se odlično u ovom periodu. Imate energije, emocije su se stabilizovale u odnosu na početak trudnoće. Ukoliko još niste počeli da vežbate razmislite o jogi za trudnice.  
Joga za trudnice
Svaka aktivnost pomoćiće Vam da lakše iznesete trudnoću i porođaj. Što se kilaže tiče, trebalo bi da ste se ugojili između 5 i 7 kg. Ovo je period kada možete očekivati da se više ugojite. To se kod nekih trudnica dešava u petom, šestom mesecu, kod nekih u poslednjem trimestru. Možete i do 500 g nedeljno da dobijate. Materica nastavlja sa rastom, pa usled istezanja ligamenata možete osetiti blage senzacije u predelu donjeg stomaka koji mogi biti neprijatni. Usled rasta materice, dobijanja više na težini mogu da se jave bolovi u leđima. Proširene vene mogu da Vam zadaju brigu, kako trudnoća odmiče i raste pritisak na vene u nogama. Ukoliko imate i genetsku predispoziciju, veća je verovatnoća. Moguće da se jave i otoci. Ukoliko se otoci nakon odmora ne povuku i primećujete da jako otiču, javite se lekaru. Ovo je period kada mogu da se jave strije. Najčešće na stomaku, grudima, zadnjici, butinama, Koristite kremu za prevenciju strija bar jednom dnevno. Ovo je pravo vreme za započinjanje priprema za Vaš bezbedan porođaj.
Akademija za trudnice

Vaša beba:
Dužina bebe je dugačka oko 26 cm i teška oko 350 grama. Bebin rast se sada usporava, ali koža, organi, centralni nervni sistem nastavljaju da se razvijaju i sazrevaju. Sve češće ćete osetiti Vašu bebu, pokreti se pretvaraju u udarce. Ako osetite ritmične pokrete u stomaku, to je bebino štucanje.
​Ono što je interesantno je da ukoliko nosite blizance, sada postaju svesni da tu ima još neko i pokušavaju da uhvate ili udare onog drugog, što se vidi na UZ. Očni kapci su još uvek zatvoreni, obrve i trepavice rastu i dalje. Sluh bebe je bolje razvijen i može da čuje šta se dešava u spoljašnjoj sredini, tako da koristite slobodno vreme da pričate, pevušite bebi jer sad Vas sigurno čuje.


​​​nedelja 22.

Mama:
Ovo je najlepši period trudnoće. Stomak raste ali još nije suviše velik da Vam otežava svakodnevne aktivnosti. Materica je sad 2 cm iznad pupka.
Sad više dobijate na težini i pripazite. Uzimajte češće i manje obroke. Na taj način ćete sprečiti i gorušicu i prekomerno gojenje. U ovom periodu može doći do anemije, pa unosite crveno meso i konsultujte se sa lekarom o preparatima gvožđa. Zbog razvoja bebinog mozga i centralnog
nervnog sistema, unosite omega 3 masne kiseline.
Zbog bolova u leđima, trudite se da vežbate (Joga za trudnice), nosite obuću sa petom srednje visine, jer i ravna obuća može da bude naporna za kičmu. Ono što će Vas pratiti do kraja trudnoće je zaboravnost i normalno je da budete dekoncentrisani. Što se libida tiče, povećan je u drugom trimestru i ukoliko Vam ginekolog nije rekao drugačije, možete slobodno da imate odnose. Ovo je pravo vreme za započinjanje priprema za Vaš porođaj i prve dane majčinstva.
Akademija za trudnice

Vaša beba:
Beba je sada dugačka oko 28 cm i teška oko 420 grama. Crte lica postaju sve jasnije. Oči su razvijene, ali kapci su još uvek zatvoreni. Boja očiju još nije izdefinisana. Ušne koščice se razvijaju zbog čega i beba bolje čuje. Nozdrve se još uvek formiraju. Masti počinju da se deponuju ispod kože, zbog čega je sve manje providna i zadebljava. Lanugo dlačice prekrivaju bebino telo. Bebin mozak nastavlja razvoj, takođe se razvija i čulo dodira. Beba sad može svoje lice da dodirne. Razvija se i pankreas. Kosti su sve čvršće i imaju koštanu srž koja može da proizvede crvena krvna zrnca.


​​​nedelja 23.

Mama:
Materica nastavlja sa rastom. Trebalo bi da ste se do sada ugojili oko 5 do 7 kilogama. Sada posebno vodite računa o ishrani jer se u ovom periodu možete više ugojiti. Beba još uvek ima dovoljno prostora za pokrete, i sve ih intenzivnije osećate. Uskoro ćete i videti kako se beba pomera, tako što će Vam se stomak pomerati. U ovom periodu može da se javi oticanje zglobova i stopala. Ono što će Vam pomoći je da
legnete na levu stranu ili podignete noge. Vežbe će Vam pomoći da poboljšate cirkulaciju.
Akademija za trudnice

Ukoliko preterano otičete obratite se lekaru. Zbog hormona se dešava da Vam je nos zapušen ili da krvari. Cirkulacija je ubrzana, a sluznice
su osetljive. Takođe zbog hormona su česte promene raspoloženja. U drugom trimestru počinju da se javljaju Brakston Hiksove kontrakcije. Neke žene ih ne osećaju, a kod drugih se do kraja trudnoće pojačavaju. Ovo je pravo vreme za započinjanje adekvatnih psiho-fizičkih priprema za Vaš bezbedan porođaj. 

Vaša beba:
Dužina bebe je oko 28 cm, a teška je oko 500 grama. Telo je sustiglo rast glavice. Nervni sistem je mnogo razvijeniji. Počinje da se stvara pigment i koža je crvenkasta i naborana. Lanugo dlačice prekrivaju kožu. Ušne koščice u srednjem uhu su potpuno razvijene i beba čuje sve bolje. Kad se rodi, prepoznaće Vaš glas. Kosti postaju sve čvršće i važno je da uzimate kalcijum.


​​​nedelja 24.

Mama:
Materica raste i sada je 5 cm iznad pupka. Fetus ima sve manje prostora u materici, pokreti su sve intenzivniji, jači i češći, a mogu postati i
bolni, ali ćete sigurno uživati u tome. Do 24.nedelje većina trudnica se ogojila oko 7 kilograma. U ovom periodu možete i po pola kilograma nedeljno da dobijate. Iako je apetit povećan, vodite računa šta unosite od hrane, kao i o količini. Održavajte zdrave navike u ishrani. U ovom periodu može da se javi „trudnički pruritus“, odnosno svrab uzrokovan estrogenom usled kog jetra propušta bilirubin u krv. Ono što je važno je da iskontrolišete glukozu u krvi zbog šećerne bolesti koja može da se razvije u trudnoći. Odmarajte koliko je moguće zbog bolova u leđima, nogama, zbog proširenih vena.
Ovo je pravo vreme za započinjanje adekvatnih psiho-fizičkih priprema za Vaš bezbedan porođaj.
Akademija za trudnice

Vaša beba:
Beba je sada dugačka 30 cm, a teška oko 500 grama. Sada će početi više da se goji. Ovo je značajan momenat u razvoju bebe jer sad već i kad bi došlo do prevremenog porođaja može da preživi. Bebina pluća sazrevaju na kraju, tek u 37.nedelji biće spremna za samostalno funkcionisanje.
Sada sazrevaju drugi sustemi ( CNS, digestivni, reproduktivni). Poboljšavaju se i refleksi. Pluća počinju da se granaju. Ove nedelje amnionska tečnost povećava zapreminu, sve do devetog meseca. Do sada je hrskavica činila telo fetusa, a od ove nedelje kosti počinju sa formiranjem skeleta i dešava se okoštavanje.


​​​nedelja 25.

Mama:
Do kraja trudnoće dobijaćete 300 do 500 grama nedeljno. Materica je već velika i nastavlja sa rastom. Neprijatnosti koje ćete verovatno osetiti zbog rasta materice su bolovi u donjem delu leđa zbog pritiska na leđa i karlicu, zatim gorušica i nadutost zbog pritiska na creva, često mokrenje. Takođe mogu da se jave grčevi u nogama, ali uzimanje kalcijuma i kalijuma može da Vam pomogne. Mlečni proizvodi su bogati kalcijumom. Banane, sušeno voće su bogati kalijumom. Nedostatak daha je isto jedan od simptoma prouzrokovan rastom materice i pritiskom na zid između stomaka i pluća. Zbog rasta materice pomera se i centar za ravnotežu. Vodite računa da ne padnete. Proverite gvožđe u krvi i da li ste anemični, i uz konsultaciju sa lekarom uzimaćete preparate Fe, ukoliko postoji potreba.
Kosa Vam je bujna i sjajna zbog hormonskih promena koje zaustavljaju prirodni process opadanja kose. Tek posle porođaja kosa počinje opet da opada.
Ukoliko još niste počeli sa pripremama za porođaj priključite se grupi trudnica i zajedno se pripremajte za majčinstvo.
Akademija za trudnice

Vaša beba:
Beba je sada dugačka oko 34 cm, teška između 600 i 700 grama. Počinje da se goji i da ruke i noge postaju bucmastije jer je sve više masti ispod kože. Nozdrve se otvaraju. Zbog udisanja plodove vode nekad beba proguta više što prouzrokuje štucanje koje možete da osetite. Može se na UZ videti i kako beba zeva. Centralni nervni sistem nastavlja sa razvojem i već sad se razvija sklonost ka korišćenju leve ili desne ruke.
Beba je veoma aktivna i sad već možete da pretpostavite kakav je bebin ritam, tj. kada spava, a kada je budna.


​​​nedelja 26.

Mama:
Materica je još porasla za jedan centimentar iznad pupka u odnosu na prošlu nedelju i prilično Vam je porastao stomak.
Do sada bi trebalo da ste dobili oko 8 do 10 kg. Nastavite da se hranite zdravo, vodite računa da se ne prejedate i bolje da uzimate češće i manje obilne obroke.
Beba je veoma aktivna, osetite je kad god je budna, a naročito uveče kad se umirite. Opustite se i uživajte u ovim trenucima.
Zbog pritiska materice bolovi u leđima i dalje su prisutni. Pored veličine materice na bolove utiču i hormonalne promene koje opuštaju ligamente i zglobove u telu. Brekston Hiksove kontrakcije su pripremne kontrakcije i one su obično bezbolne i bez nekog pravilnog razmaka.
Kolostrum je prva hrana za Vašu bebu i sad već možete primetiti da počinje da curi iz dojki kao žućkasta tečnost.
U ovom periodu može krvni pritisak blago da poraste. Vodite računa o otocima i ukoliko primetite jača oticanja, naročito lica, podbulost oko očiju, otečenost ruku i zglobova obavezno se javite Vašem lekaru.
Ukoliko još niste krenuli sa priprema pridružite se grupi trudnica i zajedno se pripremajte za majčinstvo.
Akademija za trudnice
​  
Vaša beba:
Dužina bebe je sad oko 35 cm, a težina 700-800 grama. Mozak nastavlja sa razvojem. Nervne ćelije nemaju još uvek neuralne veze. Može i da koordinira pokrete. Pluća nastavljaju da se razvijaju i sazrevaju, počinje da se razvija plućno tkivo. Za samostalno funkcionisanje biće spremna tek od 37. nedelje. Pluća počinju da luče surfaktant, tečnost koja sprečava da se pluća slepe. Vaša beba počinje da otvara oči i podižu se kapci.


​​​nedelja 27.

Mama:
U 27. nedelji, materica je blizu grudnog koša, zbog čega Vam pokreti grudnog koša (disanje) mogu biti malo ograničeni. Uprkos ovoj pojavi, Vaša beba ima dovoljno kiseonika, što je regulisano hormosnkim statusom u ovom periodu trudnoće. Sada se ponovo javlja problem učestalog mokrenja, koji će se do kraja trudnoće pojačavati. Uporedo sa ovim, kontrakcije takođe postaju sve jače. U ovoj nedelji je umor izraženiji nego što ste je bio do sada i zadržaće se do kraja trudnoće. Mogu biti prisutni i bolovi u donjem delu leđa, kao i grčevi u nogama, koji će se pojačavati kako trudnoća bude odmicala i nešto su češći tokom noći. Bolove u nogama možete umanjiti češćim i kraćim šetnjama, kao i čestim odmaranjem u udobnom položaju sa blago podignutim nogama. Isto tako, zbog opuštanja ligamenata, možete se osećati nestabilno pri hodu. Probleme sa zatvorom možete prevazići ili ublažiti unošenjem vlaknaste hrane sa dosta voća čime ćete pospešiti redovno pražnjenje creva. Izbegavajte začinjenu hranu. Radi bolje pripreme za porođaj, preporučuje se započinjanje uvođenja Kegelovih vežbi, kojima se jačaju mišići karlice i koje mogu sprečiti nekontrolisano izlučivanje urina tokom trudnoće. U ovom periodu razmislite o tome da nakon porođaja sačuvate matične ćelije svog deteta. Njima se danas mogu lečiti 85 različitih bolesti. Beba napreduje. Postaje krupnija pa su joj udarci pri pokretima sve jači. Osećate njene trenutke budnosti i spavanja.
Trudite se da što češće radite Kegelove vežbe za jačanje mišića karlice. One će vam pomoći da sprečite nekontrolisano curenje urina u trudnoći.

Vaša beba:
Dužina bebe je oko 36 cm, a težina između 850-900 grama. Nastavlja se brzi razvoj mozga, dalje sazrevanje pluća, kao i razvoj cirkulatornog, digestivnog sistema i reproduktivnog sistema. Postoje pravilni intervali spavanja i budnosti. Može se osetiti i kada beba štuca. Beba povremeno drži oči otvorenim. Mrežnjača oka sazreva oko ove nedelje.
Zbog manje plodove vode, rasta bebe i skučenosti prostora, intenzivniji je osećaj pri pomeranju i udaranju bebe. Dužina pupčane vrpce i bebe su identične. Napredovanjem trudnoće, pupčana vrpca će se produžavati i biće duža od fetusa.

I TRIMESTARIII TRIMESTAR
nedelja 1.
nedelja 2.
nedelja 3.
nedelja 4.
nedelja 5.
nedelja 6.
nedelja 7.
nedelja 8.
nedelja 9.
nedelja 10.
nedelja 11.
nedelja 12.
nedelja 13.
nedelja 28.
nedelja 29.
nedelja 30.
nedelja 31.
nedelja 32.
nedelja 33.
nedelja 34.
nedelja 35.
nedelja 36.
nedelja 37.
nedelja 38.
nedelja 39.
nedelja 40.