III trimestar

​​​nedelja 28.

Picture

​​Mama:
U narednom periodu (treći timestar) česti su grčevi u nogama, problemi sa hemoroidima, proširenim venama, svrabom kože, bolovima u nogama, lošim varenjem. U ovom periodu, pregledi se planiraju na na dve do tri nedelje, a od 36. nedelje do porođaja pregledi se obavljaju jednom nedeljno. Na ovim pregledima se meri dužina materice, kontroliše se telesna masa i krvni pritisak, kao i krvna slika i urin. U slučaju postavljanja sumnje na probleme koji mogu pratiti trudnoću (preeklampsija, dijabetes, nisko usađena posteljica, zaostajanje bebe u rastu, promene u količini plodove vode itd), mogu se očekivati dodatna ispitivanja.  Nijedno od ovih stanja ne bi trebalo da predstavljaju problem ukoliko se na vreme otkriju, odnosno ukoliko se na redovnim ginekološkim pregledima. U 28. nedelji je posebno značajan skrinig test na dijabetes, naročito kod trudnica starijih od 30 godina, ili kod onih trudnica bez obzira na uzrast kod kojih se razvio neki od rizika za nastanak
šećerne bolesti (npr. gojaznost).
Ne zaboravite na dovoljan unos tečnosti i kvalitetan odmor nakon kratkih i čestih šetnji napolju. Ukoliko Vam šetnje, odmor i masaža listova nogu nisu dovoljni da bolove u nogma smanjite na poželjan nivo, posavetujte se o eventualnom unosu tableta gvožđa. Iako je normalna pojava da i u ovoj nedelji imate osećaj nedostaka vazduha, u slučaju da Vam se javi kratak dah uz lupanje srca, vrtoglavicu ili nesvesticu, sa bolom u grudima ili pojavom plavih usana ili prstiju, potrebno je da se odmah javite lekaru koji vodi Vašu trudnoću.
Ukoliko ni do sada niste krenuli u neku od škola za trudnice, sada je zaista vreme da to učinite.
Akademija za trudnice

Vaša beba:
U ovoj nedelji bebina dužina je oko 38 cm, a težina oko 1000 grama. Počinje rast kose, a oči su kompletno formirane. Mozak bebe u ovoj nedelji kontroliše disajne pokrete i telesnu temperaturu, ali pluća još uvek nisu sasvim ravijena. U ovoj nedelji potpuno je razvijena koštana srž za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Povećava se tonus mišića bebe. Beba je u najdirektnijem odnosu sa plodovom vodom tako što beba udiše i izdiše plodovu vodu, a koju istovremeno guta i mokri u nju. Često zeva. Lanugo malje su sve manje prisutne (održavaju se samo na leđima i ramenima).


​​​nedelja 29.

Mama:
Usled dejstva hormona koji Vaše telo pripremaju za dojenje, u ovoj nedelji moguće je da ćete primetiti žućkast iscedak (tzv. kolostrum) iz grudi.
U slučaju da primetite neredovan ritam pokreta Vaše bebe, a naročito u slučaju da ne osteite njen pokrete, potrebno je odmah da se javite lekaru koji vodi Vašu trudnoću. Problemi koji su opisani u prethodnom periodu (bol u leđima, umor, nesanica, grčevi i otoci u nogama, hemoroidi, gorušica, zatvor) prisutni su i dalje. Nastavite sa preporukama za njihovo ublažavanje. Ukoliko zbog veličine materice koja pritiska velike krvne sudove koji dopremaju krv u srce osećate slabost i nesvesticu kada ležite na potrebno je da se odmah okrenite na levi bok. Nemojte
praktikovati ležanje na leđima.

Vaša beba:
U ovoj nedelji, beba je već dosta pokretna i zauzima veliki prostor u materici. Njena težina je oko 1200 grama, a dužina oko 40 cm.
 Masno tkivo bebe nastavlja da se nakuplja ispod njene kože. Razvijaju se mišići, a uporedo sa njima i unutrašnji organi bebe. Mozak sada može da kontroliše disanje. Posavetujte se sa Vašim ginekologom o dodatnom unosu kalcijuma, proteina, vitamina C, folne kiseline i gvožđa u ovom periodu, koji su od izuzetnog značaja je za bebin normalan razvoj. U ovoj nedelji, beba počinje da sanja. Mozak se intenzivno razvija sazrevanjem oko milijardu neurona svakoga dana. Ultrazvučnim pregledom, površina mozga ima više žlebova i ona nije više glatka kao u prethodnim nedeljama.
U ovoj nedelji, kosti su razvijene, ali su i dalje savitljive. Lobanja neće okoštati već će ostati fleksibilna i meka do porođaja, čime je omogućeno da beba lakše prođe kroz porođajni kanal, pri prirodnom porođaju.


​​​nedelja 30.

Mama:
U ovoj nedelji, osim prethodno dobijenih kilograma, rasta materice, otoka nogu, istezanju ligamenata, grčeva u nogama, prisutnog umora, neispavanosti zbog problema da se udobno namestite, imaćete i utisak nespretnosti (trapavosti), koji se javlja ne samo zbog gore navedenih
razloga već i zbog problema centra za ravnotežu (pod uticajem hormona). Iako su i dalje prisutni problemi čestog mokrenja, nastavite da unosite dovoljno tečnosti. U ovom periodu su mogući trenuci emotivne nestabilnosti (češće promene raspoloženja), kao i malo burniji snovi. Ukoliko ovo stanje niste sposobni da kanališete u meri da ne ometa Vaš svakodnevni ritam, obratite se za pomoć. Ozbiljno razmislite o upisivanju kursa vežbi za trudnice i uvoj nedelji, pod dejstvom horoma, moguče je da primetite iscedak iz grudi (tzv. kolostrum).

Vaša beba:

U 30. nedelji, beba je teška oko 1320 grama, a dugačka oko 40 cm. Uočljiv je rast noktiju na rukama i nogama. Povećava se količina masnog potkožnog tkiva i beba ubrzano dobija na težini. Polako zauzima onaj definitivno položaj bebe u stomaku koji će imati do pred porođaj (sa
prekrštenim rukama i nogama i glavom na dole). Paralelno i ubrzano rastu mozak i kosti lobanje. Obojena je dužica oka bebe, a zenica reaguje na svetlo. Kosa je sve gušća. Lanugo dlačice i kožni nabori nestaju. Ustaljeni su ciklusi budnosti i sna bebe. Ovi ritmovi se ne moraju poklapati sa Vašim.


​​​nedelja 31.

Mama:
Delovanjem hormona i sledstvenim rastom materice i opuštanjem ligamenata, sada teže dišete, osećate se umorno i teže se pokrećete, a posebne probleme imate pri ustajanju. I dalje Vas prate poteškoće sa otežanim varenjem, gorušica i loša probava. Zbog sve intenzivnijeg rasta bebe, potrebno je voditi računa o adekvatnom unosu kalcijuma, gvožđa, proteina i folne kiseline. Mogu biti sve prisutnije Brakston-Hiksove kontrakcije. One se javljaju ponekad, bez ustaljenog ritma i po pravilu nisu bolne. Njihovo trajanje je od 30 do 60 sekundi.
Ukoliko kontrakcije traju duže od 60 sekundi i ponavljaju se u razmacima od pet i više minuta u toku jednog sata, to bi moglo da bude jedan od znakova da je porođaj počeo. U slučaju da imate ove znake, a naročito ukoliko primetite krvarenje ili pripadate grupi žena koje su se ranije
porađale pre termina, potrebno je da se odmah obratite Vašem lekaru. Lučenje kolostruma je još češće nego ranije. Ovo je pogodan period kada bi trebalo da se raspitate o dojenju i svim prednostima njegovog upražnjavanja za Vašu bebu. Napredovanjem trudnoće raste nivo zaboravnosti za dnevne obaveze, što je normalno.

Vaša beba:
Dužina bebe je oko 40 cm, a težina oko 1400 grama. Rast bebe se usporava, ali ona dobija na težini pa je njeno telo bucmastije na ultrazvučnom
pregledu. Mozak se i dalje intenzivno razvija. Sazrevanjem mozga do ove nedelje, nervni završeci su razvijeni tako da beba može sa oseti dodir i bol. Beba može da okreće glavu sa jedne na drugu stranu. Pluća još uvek nisu u potpunosti razvijena. Kod dečaka, testisi se polako spuštaju u skrotume. Koža bebe je još uvek delimično pokrivena lanugo dlačicama. Većina beba su sada definitivno postavljene sa glavom na dole (položaj pred prirodni porođaj).


​​​nedelja 32.

Mama:
I u ovoj nedelji, kao i u prethodnom periodu, prisutne su tegobe izazvane rastom materice (žgaravica, loše varenje, osećaj nedostatka vazduha, otoci, hemoroidi, učestalo mokrenje, bolovi u donjem delu leđa, umor). Trudite se da unosite dovoljno tečnosti i da se hranite namirnicama bogatim vlaknima, češće i u manjim obrocima. Pripremne kontrakcije dobijaju na učestalosti i jačini. Na ultrazvučnom pregledu lekar utvrđuje napredovanje Vaše bebe, količinu i karakteristike Vaše plodove vode i poziciju posteljice. Nisko usađena posteljica zahteva posebnu opservaciju od strane lekara. Svako krvarenje u ovom periodu trudnoće zahteva hitnu intervenciju lekara koji vodi Vašu trudnoću.
Iako su otoci u ovom periodu trudnoće normalna pojava, u slučaju da primetite otoke gornjeg dela tela ili lica, neophodno je da se odmah javite lekaru.

Vaša beba:
Dužina bebe je 43 cm, a njena težina oko 1600 grama. U ovom periodu trudnoće, razvijena su sva čula bebe. Koža bebe je roze boje, glatka je i mekana, bez nabora. Na rukama i nogama su formirani nokti, a rast kose na glavi se nastavlja. Oči su otvorene tokom budnog stanja, a zatvorene tokom spavanja. Sada je boja očiju najčešće plava, što ne mora ostati i kasnije, nakon porođaja. U ovom periodu prisutna je najveća količina plodove vode. Ovaj nivo amnionske tečnosti će se održavati do 37. nedelje kada će početi postepeno da opada. U velikoj većini trudnoća, beba je pozicionirana glavom na dole čime se priprema za porođaj.


​​​nedelja 33.

Mama:
U ovom periodu značajano dobijate na težini (skoro pola kilograma nedeljno). Pupak je razvučen i možda štrči. On će se posle porođaja vratiti u normalno stanje. Tokom 33. nedelje lažne kontrakcije mogu postati jake i česte. Ponekad su toliko jake da trudnica pomisli da je porođaj počeo. Ukoliko niste sposobni da ovo prevaziđete, posavetujte se sa lekarom.
Od velike važnosti je vođenje računa o tome da u slučaju pojave otoka u licu, pojave muke, povraćanja i jakog bola u stomaku, morate odmah kod lekara. Iako ove tegobe ne moraju obavezno ukazivati na nešto ozbiljno, one ipak mogu da se jave u slučaju preklampsije, što predstavlja ozbiljno i urgentno ginekološko stanje.
Kod nekih trudnica, u ovom periodu se javlja smanjenje libida.

Vaša beba:
Dužina bebe je oko 44 cm, a njena težina oko 1860 grama. I dalje se nastavlja ubrzani rast bebinog mozga. Čula su diferencirana. Kosti lobanje još nisu srasle čime je olakšan prolazak kroz porođajni kanal. Beba sada ima najviše plodove vode. Međutim, zbog smanjenog prostora za kretanje bebe, njeni pokreti su sve jači i primetniji. Beba guta dnevno i do 1 litar plodove vode što joj pomaže da razvije sitem organa za varenje.
Sirasti maz po koži deteta postaje sve deblji. Nema nabora kože. Od ove nedelje beba dobija pre svega na težini. Već ranije, beba je postavljena glavom na dole u pripremi za porođaj vaginalnim putem.


​​​nedelja 34.

Mama:
U ovom periodu, moguća je pojava osećaja umora (zbog nesanice ili čestog mokrenja i ustajanja iz postelje), bolova u leđima i težine u nogama, naročito ukoliko ste u ovom periodu trudnoće u letnjem periodu godinu.
Ograničite unos soli i redovno merite pritisak, naročito ukoliko ste u prethodnim trudnoćama imali probleme sa visokim krvnim pritiskom.
Na stomaku, bedrima ili zadnjici, mogu se javiti crvene flekice na koži, koje mogu svrbeti. Ukoliko se javi intenzivan svrab po celom telu, zbog mogućnosti da se radi o problemu na nivou jetre, obavezno se javite lekaru.
Kontrakcije postaju intenzivnije i češće, ali još uvek ne bi trebalo da su bolne. Trudite se da se što više odmarate i nakupite energije za predstojeći period. Savetuje se svakodnevni popodnevni odmor od po bar dva sata. Kod nekih trudnica, tokom ove nedelje se može desiti i spuštanje ploda u karlicu, a kod drugih ovo se dešava tek par sati pred porođaj (naročito tokom druge i svake sledeće trudnoće).
Spuštanjem bebe u karlicu, nestaju problemi gorušice i otežanog disanja, ali se problem čestog mokrenja pojačava.

Vaša beba:
Dužina bebe je oko 46 cm, a njena težina oko 2200 grama. Koža bebe je glatka, bez nabora. U ovoj nedelji pluća su još zrelija, a nastavlja se i sazrevanje mozga. Posteljica ima težinu koja odgovara 1/6 težine bebe. Sada je nivo plodove vode na maksimumu i ostaće isti do ulaska u 9. mesec kada će polako početi da opada. Sistem za varenje je potpuno razvijen, a enzimi za varenje se luče u meri da kada bi se beba
rodila, mogla bi već sada da svari majčino mleko ili mlečnu formulu. Beba ima svoj uspostavljen ritam budnosti i sna.


​​​nedelja 35.

Mama:
Zbog toga što je u ovoj nedelji materica toliko velika da pritiska dijafragmu što stvara osećaj punoće i težine u želucu pa u ovom periosu ne osećate glad kao u prethodnom periodu. U ovoj nedelji se verovatno ćete ići na pregled na kome će se proveriti stanje grlića materice.
Poželjno je da bude razmekšan, skraćen i raširen. Takođe, prethodno prisutni simptomi i znakovi (umor, bolovi u leđima i nogama, otoci, učestalo mokrenje) i dalje su tu. Osim navedenog, zbog dejstva hormona česte su promene raspoloženja i zabrinutost zbog porođaja.
Kod polovine trudnica na koži se javljaju strije, koje se u najvećoj meri povlače 6-12 meseci posle porođaja.
Sada se može javiti i „sindrom gnežđenja“, koji će biti naročito izražen u poslednje dve nedelje pred porođaj.

Vaša beba:
Dužina bebe je oko 47 cm, a njena težina oko 2300 grama. Na bebinim ručicama i nogicama uočavaju se masne naslage. Smanjuje se količina plodove vode, a beba ubrzano dobija na težini. Zbog napredovanja bebe i ograničenog prostora u materici, beba se sve ređe pomera u odnosu na prethodne nedelje. Dužina pupčane vrpce je oko 50 cm, a širina 1-2 cm. Kroz pupčanik prolazi jedna vena, kroz koju beba dobija kiseonik, i dve arterije kojima se krv vraća nazad u placentu. Bubrezi su potpuno razvijeni, a jetra je sposobna da prerađuje neke produkte metabolizma.
Pluća skoro u potpunosti sazrela. Do sada bi trebalo da je razvijen refleks sisanja.


​​​nedelja 36.

Mama:
U velikom broju slučajeva, beba se spustila u karlicu. Zbog ovoga ćete lakše disati, a izostaće i gorušica. Međutim, moguća je pojava lučenja nešto veće količine vaginalnog sekreta. Ušli ste u period kada ćete se sa lekarom koji vodi Vašu trudnoću viđati jednom nedeljno. Trebalo bi voditi računa o količini unosa kalorija, čija dnevna doza ne bi trebalo da prelazi oko 2400 kalorija, kvalitetne hrane.
Do sada bi trebalo da ste pohađali školu za trudnice gde ste naučili šta su: spuštanje stomaka (beba se “spustila” niže u karlicu), izlazak “sluznog čepa”, “prskanje vodenjaka” (odilaženje plodove vode), skraćenje grlića, dilatacija (širenje) grlića, kontrakcije (trudovi, porođajni bolovi). U ovoj nedelji ćete kod ginekologa uraditi vaginalni bris radi eventualne detekcije streptokoke grupe B. U slučaju pozitivnog nalaza na ovu bakteriju dobićete specifičnu terapiju i na taj način sprečiti potencijalnu infekciju bebe pri porođaju.

Normalno su prisutne Brakston-Hiksove kontrakcije. Međutim, ukoliko osetite smanjenu aktivnost bebe ili posumnjate da se odliva plodova voda ili primetite vaginalno krvarenje, porast telesne temperature, povremene ili uporne glavobolje, konstantne abdominalni bolove ili čak
promene vida, potrebno je da se HITNO obratite lekaru za pomoć.

Vaš beba:
Dužina bebe je oko 48 cm, a njena težina je oko 2700 grama i dobijaće oko 30 grama dnevno. U ovom periodu, bebina glavica se polako spušta niže u karlicu, a beba je skoro potpuno spremna za život izvan materice. Ukoliko se sada i porođaj desi, to ne bi trebalo ozbiljno da ugrozi život Vaše bebe.
U crevima bebe prisutna je određena količina mekonijuma, što predstavlja sadržaj koji će biti prva bebina stolica (izbacuje se nakon porođaja).
Telo bebe je prekriveno verniksom, koji štiti bebinu kožu, dok je u stomaku. Na kraju ove nedelje, beba će ući „u termin“. „Pun termin“ se smatra period od 38. do 42. nedelje, a bebe rođene pre 37. nedelje se smatraju prevremeno rođenim, dok su one koje se rode posle 42. nedelje preneseno rođene bebe.
Kod najvećeg broja trudnoća, bebina glava je sada okrenuta glavom na dole. Beba drži ruke i noge prekrštenim.


​​​nedelja 37.

Mama:
Čestitamo! Ušli ste u period kada se završava mogućnost prevremenog porođaja. Pluća su zrela i spremna za samostalno funkcionisanje. Opustite se i čekajte dolazak bebe. Do ovog momenta trebalo bi da ste se ugojili 10 do 12 kg. Hranite se zdravo, vodite računa da sad ne preterate sa hranom.
Nesanica je sad uobičajena pojava, teško Vam je da se namestite a i opet češće idete u toalet. Sad se već porođaj bliži, počnite sa spremanje torbe za porodilište. Vodite računa da li ste spremili sva dokumenta, da li ste uradili laboratoriju. U devetom mesecu potrebno je i uraditi
testiranje na hepatitis B. Raspitajte se i o epiduralu. Ukoliko imate potrebu da sređujete kuću, znajte da je to potpuno normalno. Kod mnogih
trudnica se javlja pred kraj trudnoće i to je poznato kao sindrom gnezda. Hoćete da spremite sve za dolazak novog člana i uživajte u tome, samo vodite računa da ne preterate, da ne podižete teške stvari. Brekston Hiksove kontrakcije su sve češće, intenzivnije. Pojačan je i vaginalni sekret. Ukoliko primetite sluz koja je roze ili crvenkasto-braonkaste boje verovatno Vam je ispao sluzni čep, što može da se desi I nekoliko nedelja pre porođaja ukoliko Vam je prva trudnoća. Vaš ginekolog će pratiti grlić, da li razmekšan, skraćen. Ukoliko Vam pukne vodenjak, krnite u bolnicu odmah. U ovom slučaju se ne odlaže odlazak u bolnicu.
Kod nekih trudnica javi se proliv dan-dva pred porođaj. 

Vaša beba:
Beba je sada dugačka 48 cm, a teška oko 2900 grama. Dobija svaki dan na težini, oko 14 grama.
Vaša beba je sad u terminu za porođaj. Trebalo bi da je zauzela položaj za izlazak iz karlice.
Pluća su sada zrela, beba vežba da diše.
Količina amnionske tečnosti počinje da opada.
Bebina koža će do termina biti prekrivena kratkim dlačicama, lanugo dlačiće nestaju sa kože.
Ukoliko postoji indikacija za carski, pričajte sa Vašim lekarom za kada će Vam zakazati.
Bebe se često rađaju sa kosicom, do 3 cm dugačke.


​​​nedelja 38.

Mama:
U ovoj nedelji, beba se pokreće tako da njeni pokreti mogu da budu jači nego do sada, ali ne moraju da budu stalni. Beba se u proseku pomeri najmanje 10 puta u toku dana. Međutim, ukoliko je mirovanje bebe dužeg trajanja (izostanak pokreta tokom celog dana) – odmah se
obratite lekaru koji vodi Vašu trudnoću.

Trudite se da se što više odmarate, jer će Vam nakupljena energija dobro doći za period koji Vas očekuje (porođaj, dojenje, kratak i isprekidan san). Poželjno je da ne ostajete sami kod kuće za slučaj da porođaj počne (pucanje vodenjaka ili početak porođajnih kontrakcija).
Od ove nedelje pa do kraja trudnoće, veličina Vašeg stomaka se ne menja, a Vi više ne dobijate na težini. Potrebno je da unosite dovoljno tečnosti, u ishrani i dalje vodite računa da ona bude raznovrsna i bogata voćem i povrćem. Sve ovo doprineće da umanjite probleme probave.
Budući da ste ušli u period kada je početak porođaja moguć svakoga dana, proverite da li je sve spremno za odlazak i boravak u porodilištu. Kao posledica pojačanog lučenja kolostruma, kojim ćete hraniti dete u prvim danima njegovog života, može se desiti da se probudite sa vlažnim
grudima.

Prvi znaci početka porođaja, na koje boje bi morali obratiti pažnju su:

  • Razmekšavanje i/ili otvaranje grlića materice (u porodilište nema potrebe krenuti dok grlić materice ne bude otvoren 4 cm).
  • Ispadanje sluznog čepa (obično se javlja dan do dva pre početka porođaja).
  • Pojava pravih kontrakcija (one postaju sve češće i bolnije i ne prestaju bez obzira na to šta radite).
  • Prskanje vodenjaka predstavlja znak da bi odmah trebalo da krenete u porodilište!

Vaša beba:
Dužina bebe je blizu 50 cm, a njena težina između 2800 i 3400 grama. U velikoj većini
slučajeva, bebina dužina se do rođenja više neće menjati. Beba u ovom periodu može da dobija i
do 25 grama dnevno.
Ukoliko bi se porođaja desio sada, smatra se da je beba rođena u terminu.
Skoro svi bebini organi su zreli i beba je spremna za život izvan materice.
Pluća su potpuno razvijena, ali se imuni sitem i dalje razvija.
U bebinim crevima je prva stolica, koja je zelena i zove se mekonijum.

Obim bebine glave i stomaka su približno jednaki.
Bebini refleksi su prilično dobri i ona neprestano igra, puštajući i hvatajući pupčanu vrpcu.


​​​nedelja 39.

Mama:
Ovo je nedelja u kojoj Vašu pažnju morate posvetiti merenju trajanja kontrakcija i vremena koje protekne između dve kontrakcije.
Zbog toga što je materica spuštena (bliži se porođaj), napušta Vas problem učestalog mokrenja. U ovoj nedelji, na ginekološkim pregledima se kontroliše krvni pritisak i pregleda Vaš stomak, čime se proverava položaj bebe pred porođaj. Obavlja se i akušerski pregled (pregled grlića
materice) i radi se kardio-tokografski (CTG) zapis, kojim se proverava srčana akcija bebe. U ovoj nedelji prisutniji će biti osećaj pritiska na karlicu i nelagodnost kao znaci da se porođaj bliži. Na dan ili dva pre početka porođaja, često su prisutni simptomi gripa ili dijareja, loše varenje, mučnina, povraćanje.
O prvim znacima početka porođaja pročitajte u 38. nedelji. Često su u ovom periodu prisutne nagle promene raspoloženja u rasponu od ushićenja do potištenosti, što je normalno za ovaj period trudnoće, ali se može desiti da se održe i još neko vreme nakon porođaja.
Proverite da li ste sve spremili za Vaš boravak u porodilištu.

Vaša beba:
Dužina bebe je kao i prethodne nedelje (oko 50 cm), a njena težina oko 3450 grama. Beba je potpuno spremna da živi izvan materice, jer su joj organi dovoljno razvijeni za boravak napolju.
Zbog pojačanog rada Vaših hormona, može se desiti da će Vašoj bebi nakon porođaja biti malo otečene genitalije i/ili grudi (čak i kod dečaka), a može se desiti i da iz grudi bebe curi mleko. Ove pojave se, po pravilu, povlače same od sebe par dana nakon porođaja. Bebine oči su se razvile, ali se razvoj neuronskih mreža očiju i dalje nastavlja. Bebin vid će se ubrzano formirati u narednih par nedelja po rođenju.


​​​nedelja 40.

Mama:
Prvi znaci početka porođaja su:

  • Razmekšavanje i/ili otvaranje grlića materice (u porodilište nema potrebe krenuti dok grlić materice ne bude otvoren 4 cm).
  • Ispadanje sluznog čepa (obično se javlja dan do dva pre početka porođaja).
  • Pojava pravih kontrakcija (one postaju sve češće i bolnije i ne prestaju bez obzira na to šta radite).
  • Prskanje vodenjaka predstavlja znak da bi odmah trebalo da krenete u porodilište!

Važno je da znate da nije neophodno previše žuriti u porodilište kada primetite neki od prvih znakova početka porođaja, jer beba neće izaći posle nekoliko kontrakcija. Može Vam se učiniti da Vam je ova nedelja duža od svih prethodnih u trudnoći. U ovoj nedelji se porodi 70% trudnica. Morate biti strpljivi, jer samo 5% beba se rodi u terminu. Ukoliko se i desi da pređete tek 42. nedelju, tada se smatra da ste u tzv. postterminskoj trudnoći“, a u odogovoru sa Vašim ginekologom/akušerom može se razmotriti indukcija porođaja. Grlić materice se skraćuje, a njegovo otvaranje će se dešavati čim počne porođaj. Kada se otvori 10 cm, spremni ste za početak porođaja.

Vaša beba:
Dužina bebe od 38. nedelje pa do sada je skoro identična i iznosi oko 50cm, a njena težina je oko 3500 grama. Uzimajući u obzir stadijum trudnoće i činjenicu da su skoro svi organi poptuno razvijeni, beba je spremna za život u spoljašnjoj sredini. Pri porođaju, prvo izlazi bebina glava, pa onda telo i noge. U ređim slučlajevima, beba krene nogicama, guzom ili je postavljena poprečno. U tim situacijama, pre porođaja, u dogovoru sa ginekologom/akušerom se odlučuje da li će se porođaj obaviti prirodnim putem ili carskim rezom.
Sada je i završen proces pretvaranja meke hrskavice u kost.
Formiranje bebinih trepavica, obrva, noktiju, nosa i usta je potpuno završeno.

I TRIMESTARII TRIMESTAR
nedelja 1.
nedelja 2.
nedelja 3.
nedelja 4.
nedelja 5.
nedelja 6.
nedelja 7.
nedelja 8.
nedelja 9.
nedelja 10.
nedelja 11.
nedelja 12.
nedelja 13.

nedelja 14.
nedelja 15.
nedelja 16.
nedelja 17.
nedelja 18.
nedelja 19.
nedelja 20.
nedelja 21.
nedelja 22.
nedelja 23.
nedelja 24.
nedelja 25.
nedelja 26.
nedelja 27.