Prenatal Fit Mamas

Prenatal Fit Mamas

 • Broj Učesnika:6 - 8 žena
 • Trajanje:2x nedeljno
 • Cena:35 e
Rezerviši

Prenatal Fit Mamas

Lekari i ginekolozi kažu da vežbanje u toku trudnoće ne treba da bude prioritet, ali da je nešto što svakako olakšava ceo proces.  Ako ste u pravim rukama ne samo da je bezbedno, nego se i preporučuje. Podići ćete nivo endorfina, koji se otpuštaju u toku vežbanja, što ce popraviti vaše raspoloženje. Samim tim bolja cirkulacija i pravilna ishrana doprinose i boljem napretku vašeg deteta u stomaku. O riziku vežbanja ne morate toliko da brinete, ako ste našli pravu osobu, jer ga praktično i nema. Ali u ovim slučajevima preporučujemo konsultovati lekara pre dolaska kod nas :

 1. Prethodni pobačaji
 2. Šećerna bolest
 3. Ako je bilo krvarenja u bilo kom periodu trudnoće
 4. Ako beba zaostaje u rastu
 5. Ako imate bilo kakav problem sa grlicem materice
 6. Ako se javljaju kontrakcije u bilo kom periodu
 7. Ako vam otiču ruke i noge

Medicina kaže da prosečna žena dobije oko 10 – 15kg telesne težine tokom trudnoće. Možda polovina toga će biti suvišne masne naslage koje je vas organizam nataložio u rezervama. Ali to je najmanji problem i vrlo lako ćemo ga rešiti vežbanjem posle. Najbolje sto možete da uradite je da se spremite što bolje za taj period i obezbedite sebi bezbolan i brz porođaj. Aktivnost u periodu od 30min dnevno čini čuda u poboljšanju svakodnevnog funkionisanja i savladavanja novih izazova koje trudnoća donosi. Svaka faza ima svoje prepreke i naš cilj je da Vam što bolje rešimo trenutnu situaciju, dok se u isto vreme pripremamo za rađanje deteta i brzo vraćanje u formu. Prva tri meseca Vas svakako očekuju mučnine i povećan nivo stresa usled hormonskog disbalansa, pa će nekima biti teško održati kontinuiran dolazak na treninge i napredak. Ako Vam u tom trenutku sam dolazak na trening stvara više tegoba i nerviranja, preporučujemo da ostanete kod kuće. Kad se sve stabilizuje i vrati u normalu, osećaj je mnogo bolji i pravo vreme da se krene na treninge. Narednih meseci morate i dalje biti oprezni i nastaviti polako po planu i programu vežbanja, a ne ispitivati svoje granice motoričkih sposobnosti. Poslednja 3 meseca i Vasa poslednja etapa nam donosi povećanje udarnog volumena srca za oko 50% i količine istisnute krvi za oko 40%. Kardiovaskularni , metabolički, pulmonalni i svi ostali sistemi rade punom parom i samim tim dolazi do velikih promena. Opasnost od padova je veća, usled pomeranja centra za ravnotežu, ali se lako rešava izbacivanjem nekih vežbi ili korigovanjem već uvežbanih. Uobičajno je da žene koje počnu sa vežbanjem u trudnoći vežbaju do samog porođaja, pa čak i posle nastavljaju redovno da uživaju u nekoj fizičkoj akvitnosti koju vole. Razloga za vežbanje u trudnoći  ima na svakom koraku :

 1. Bolji rad srca
 2. Bolji promet materija
 3. Manje dobijanja na težini
 4. Manje bolova u leđima i krstima
 5. Jačanje misićne muskulature
 6. Obuka u pravilnom disanju uz kontrakcije odredjenih mišića
 7. Lakši porođaj
 8. Brži oporavak nakod trudnoće.

Najveći izazov je pronaći pravu aktivnost, skladnu vašim potrebama, dok su kod nas sve one obuhvaćene u jednu :

 1. Prenatal Yoga će vam pomoći da se pripremite lakše za mirnu i prirodniju trudnoću i sam porodjaj, usled akcenta na relaksaciju, pravilno disanje, povećanje gipkosti i meditaciju. Sve to povećava trenutnu vezu izmedju majke i deteta koja postaje potpunija, uz laganu klasičnu muziku. Vežbe za karlicu i određene reproduktivne organe će obezbediti lak porođaj, dok u isto vreme obezbeđuju optimalno snabdevanje krvi i hranljivih materija za razvoj bebe u stomaku. Jaćaju se mišići nogu i leđa i vežbaju tehnike svesnog disanja. Tehnika disanja kojom mi svesno upravljamo obezbeđuje kiseonika u izobilju i samim tim bolju životnu energiju za Vas i Vaše dete. Najbitnija stvar u tome je što ćete biti spremni da upravljate disanjem i u toku samog porođaja.
 2. Pilates je skup vežbi koje kombinuju snagu i elastičnost, uz pravilno svesno disanje i opuštanje. Sve su one mnogo slične jogi, ali postoje neke bitne razlike u disanju. Dodatni rekviziti, kao sto su pilates lopte i trake, doprinose većoj slobodi i broju vežbi koje mogu da se urade uz dodatne izazove u ravnoteži i koordinaciji. Neke pilates vežbe se smatraju pogodnim za trudnice jer su blagog karaktera i ne mogu štetiti ni bebi ni mami. Dodatne statičke kontrakcije će ojačati mišiće karlice i pomoći da se smanji pritisak na ledja i karlicu. Kao i kod svih aktivnosti u trudnoći, trudnice koje se bave pilatesom imaju manje bolova u ledjima, pokretnije su, imaju lakši porođaj i postporođajni oporavak.
 3. Trening snage je uzak oblik fizičke aktivnosti koje se svodi na jačanje misićne muskulature. Trudnica, a pogotovo mlada mama, često će doći u situaciju da mora da podigne nešto ili nosi svoje dete. Bez adekvatne snage počeće da se krivi i prebacuje težinu na skeletni sistem sto može izazvati akutne povrede koji će u velikoj meri pogoršati način života u tom periodu. Druge komplikacije su narušavanje normalnih položaja pršljenova i počeci nekih deformiteta. Sportski naučnici su direktno povezali vežbu čučnja sa lakšim porođajem. U najnovijim naučnim istraživanjima mame rade vežbe sa tegovima i velikim težinama, sa velikim intenzitetom , do 15-20 sati nedeljno, a nema nikakvih komplikacija i porođaj prođe savršeno. To nikako ne preporučujemo našim mamama, ali je svakako dokaz da ne moramo toliko da se plašimo. U kontrolisanim uslovima i pravilnim položajevima, izolacione vežbe, imaće velikog uticaja na topljenje masnih naslaga, tonus i hipertrofiju mišića.
 4. Kineziterapija je uključena u terapiju kod mama koje imaju ili su stekle određene deformitete kičme u svom životu. Svodi se na korigovanje nekih vežbi u odnosu na normalne varijacije istih.
 5. Aerobik su vežbe niskog intenziteta u dužem periodu bez pauza. Vi određujete nivo intenziteta, dok se pridržavate zadatih vežbi i vremenskih intervala. Vodeni aerobik je još prijatnije iskustvo, ali se teško nalazi kod nas zbog kontrolisanih uslova u kome mora da se održava. Veoma je bitno da se prati puls onoga ko radi i da on ne prelazi određene granice.

Mamarijum vam nudi sve ove programe na istom mestu. Pravilna kombinacija svih vežbi koje postoje u vežbama sa tegovima, jogi, aerobiku, pilatesu, kineziterapiji i ostalim fizičkim aktivnostima se ispostavila kao najbolji način da savremeni profesionalni sportista vodi računa o svom telu i pravi kontunuiran napredak motoričkih sposobnosti u određenom periodu života. To je vrlo lako primenjivo na „običnoj“ osobi, pa čak i našim trudnim mamama. Grupice su male, do 5 članova, tako da je lako pratiti ceo proces. Još jedna dobra stvar ovog pristupa je da su svi rekviziti na jednom mestu i da se trening može vrlo lako korigovati u odnosu na stanje u kome se vežbač  trenutno nalazi.  Ovo je period života u kojoj je mami jedini posao da uradi najbolje što može za svoje dete, a to je da najbolje što može pomogne sebi, što je i nama glavni cilj. Zato je svaki trening predodređen tome da se ona oseća opušteno. Tako radimo dobru stvar za dva života. Dobra nega koju će majka pružiti svom detetu počinje od trenutka kada shvati da je u drugom stanju. To vas promeni za sva vremena.

Pozovite nas za više informacija
064 2775031